Sindicatul Europol dă în judecată conducerea MAI și inspectorii județeni de poliție

Publicat de MIRELA ROTAR, 11 mai 2021, 13:24 / actualizat: 11 mai 2021, 15:46
Motivul invocat este legat de numirea fără concurs a unora dintre șefii de poliție, iar dacă se dă examen, acesta este doar oral, fără dovezi fizice și care nu poate fi contestat, susțin sindicaliștii din poliție.
Sindicatul Europol a declanșat ieri proteste în fața sediului Ministerului Afacerilor Interne, criticând refuzul ministrului de Interne Lucian Bode de a organiza concursuri pentru funcțiile de conducere.
Practica desemnării pe funcțiile de conducere este ilegală, iar majoritatea celor împuterniciți nu îndeplinesc criteriile de participare la concurs – vechime, specialitate, competențe, studii, ei venind din zona clientelei politice, susține liderul de sindicat Europol, Cosmin Andreica:
Desemnarea este un act ilegal, reprezentat de situația în care se poate împuternici o persoană pentur șase luni, și încă șase luni de zile, cu condiția organizării concursului în acest interval de timp. Noi mâine vom depune acțiuni împotriva tuturor ordonatorilor de credite: ministru, inspectori generali, inspectori șefi, prin care vom solicita instanței de judecată să constate starea de ilegalitate în care se află, în privința posturilor cu caracter temporar și să îi oblige ca în termen de 10 zile de la pronunțarea sentinței, să organizeze concurs.
Potrivit lui Cosmin Andreica, din cele aproximativ 4.000 de funcții de conducere existente în poliția Română, 800 sunt vacante iar 2.000 sunt ocupate prin împuternicire sau desemnare. Nu există informații precise în acest sens, legate de localități și de persoanele care ocupă fără concurs aceste funcții de conducere, precizează liderul sindicatului Europol Mureș, Daniel Oltean:
Nu vă pot da o cifră exactă, dar din câte am înțeles, în Mureș avem o funcție de adjunct al inspectorului șef, și de 4 sau 5 funcții de șef poliție orășenească. De exemplu, un șef al poliției orașului care ocupă funcția prin concurs, e posibil să fie delegat la altă poliție orășenească iar acolo să meargă un alt ofițer, împuternicit sau delegat. Noi cerem examinare, exact cum se fac la concursuri, pe teste grilă, pe subiecte profesionale, unde poate să își demonstreze competența fiecare ofițer care dorește să participe la acest examen. În momentul de față este doar un interviu oral, care nu poate fi contestat.
Radio Tg.Mureș a solicitat și așteaptă de la conducerea IPJ Mureș o situație a funcțiilor de conducere din poliție, cu precizarea pe localități a postului ocupat prin concurs sau prin desemnare.
Valeriu Russu