Sindicatele din învățământ propun înăsprirea pedepselor în școli, pentru protejarea cadrelor didactice
Publicat de Andrei Borz, 11 aprilie 2023, 17:00
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune, săptămâna viitoare, la parlament o iniţiativă legislativă prin care solicită protecţia cadrelor didactice.
Documentul propune înăsprirea pedepselor când vine vorba despre agresiunile fizice şi verbale la adresa cadrelor didactice şi a lucrătorilor în învăţământ, iar inițiatorii spun că o astfel de lege ar descuraja foarte mult comportamente violente de ambe părţi, şi de partea cadrelor didactice, şi de partea elevilor.
Președintele FSLI Mureș, Molnar Zoltan.
Măsurile ce se pot lua sunt foarte, foarte puține și nu avantajează în niciun caz dascălul. Nu se pot da elevii de la oră, poți să scazi nota la purtare numai la sfârșitul anului, un elev care nu dorește să interacționeze la oră poate să facă orice și nu poți să îl dai afară de la oră, nu poți să faci nimic. Eu cred că o parte din aceste probleme se pot rezolva cu ajutorul părinților iar pentru cei care nu reușesc să participe la aceste activități educative într-o normalitate, poate trebuie ca sancțiunile să fie un pic mai severe.
Și în Mureș a existat anul trecut o situație de violență asupra unui cadru didactic, a precizat inspectorul școlar general Sabin Pășcan.
Din fericire pentru județul Mureș, astfel de situații nu au fost foarte numeroase. Am avut o singură situație, dar care a fost rezolvată, la Școala Profesională din Band, spre finalul anului trecut calendaristic. Inspectoratul Școlar Județean Mureș, în colaborare cu Centrul Județean de Resursă și Asistență Educațională, a inițiat o serie de activități în ceea ce privește acomodarea în spațiul școlar. Unii dintre elevii care manifestă astfel de activități provin din anumite medii familiale și atunci noi trebuie să le asigurăm o serie de informații și materiale astfel încât aceștia să se poată integra în mediul școlar.
Președintele Sindicatului ”Spiru Haret” Mureș, Maria Rezi, nu crede că transferul copiilor problemă la alte școli ar rezolva problema.
A exmatricula dintr-o școală și a-l trimite într-o școală nu e o soluție. A exmatricula un copil înseamnă a găsi unde să-l trimiți. Avem un sistem de învățământ care, la ora actuală, nu găsește soluția prin care un elev care are abateri serioase în ceea ce înseamnă comportarea lui față de dascăl și față de colegi, față de sistemul de învățământ și chiar din afară, cum poate fi exmatriculat.
Psihologul școlar Adriana Cerghedi, directorul Centrului Județean pentru Resurse și Asistență Educațională Mureș, este de părere că cea mai eficientă rezolvare a problemelor de violență în școli pornește de la părinți.
Prevenția este extrem de importantă și și rolul părintelui este extrem de important, cum susține copilul acasă, atât victima, cât și cel care agresează. Pentru că, dacă copilul este încurajat și susținut de adult, sigură că aceasta îi dă încredere în sine și, în loc să corecteze comportamentul agresiv, dimpotrivă, continuă.
Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a propus astăzi, la dezbaterile pe proiectul legii învățământului preuniversitar din comisia de învățământ din Camera Deputaților reintroducerea exmatriculării, detenție școlară, nota de purtare să fie luată în calcul la admiterea la liceu sau la BAC sau amenzi pentru părinți.
Raluca Creţ