Sindicatele din Finanțe cer prelungirea termenului de procesare a cererilor de amnistie fiscală
Din cauza volumului uriaș de muncă și a numărului redus de angajați, Sindicatul Național Finanțe Publice solicită Ministerului Finanțelor și Guvernului prelungirea cu cel puțin o lună a termenului de 25 noiembrie, când acest proces ar trebui să se încheie.
Publicat de APETRI MARGARETA, 13 noiembrie 2024, 12:34
Deși normele de aplicare a Ordonanței care prevede condițiile amnistiei fiscale au fost publicate în luna septembrie, cererile au început să fie depuse destul de târziu, spun sindicaliștii.
La această dată, la Administrația Finanțelor Publice din Târgu Mureș sunt depuse peste 700 de cereri iar altele încă se așteaptă să fie înregistrate. Atât termenul de depunere cât și cel de soluționare este 25 noiembrie. Angajații care se ocupă de această activitate mai au și alte sarcini de serviciu și lucrează câte 14 ore pe zi, inclusiv sâmbăta și duminica, existând cazuri de epuizare fizică și psihică, precizează președintele Sindicatului Finanțe Mureș, Cosmin Filip:
”La nivel de Târgu Mureș sunt foarte multe solicitări care vin pentru amnistie iar aceasta vine după ce în luna august și septembrie am avut acele certificate de atestare fiscală pentru Casa Verde-panouri fotovoltaice, când, la fel, aceeași situație a fost. Am avut vreo 4.000 de cereri de atestare fiscală. Și atunci ca și acum se lucrează de dimineață până seara. Efectiv, nu există număr de persoane care să poată să proceseze și nu există timp fizic să poată să proceseze aceste cereri în termen, până la data de 25 noiembrie.”
De amnistie fiscală beneficiază toate tipurile de contribuabili care aveau datorii la Fisc la data de 31 august 2024, iar persoanele fizice sunt cele mai avantajate, mai spune Cosmin Filip:
”De amnistie fiscală beneficiază toate persoanele fizice, juridice, organizații non-profit sau orice formă de organizare care beneficiază de amnistia dobânzilor și penalităților cu condiția să fie achitate debitele. Apoi, mai este situația persoanelor fizice care pot beneficia inclusiv de amnistia debitelor. Cele care au restanțe până la 5.000 de lei trebuie să plătească jumătate din debit, restul de 50% va fi amnistiat iar cei care au peste 5.000 de lei, beneficiază de 25% amnistie și trebuie să plătească 75%.”
Măsura de amnistie fiscală a fost luată de statul român în contextul în care nivelul creanțelor bugetare neîncasate din partea contribuabililor a atins valoarea istorică de 175 de miliarde de lei, echivalentul a 35 de miliarde de euro.
Această sumă reprezintă aproape 15% din PIB-ul României, indicând o problemă sistemică în colectarea taxelor și impozitelor.
În plus, la finalul anului 2023, deficitul bugetar conform Sistemului European de Conturi a atins 6,6% din PIB, declanșând o nouă procedură de deficit bugetar excesiv.
Și accesarea fondurilor PNRR condiționează România de scăderea deficitului fiscal dar și presiunea instituțiilor europene.
Autor: Cristina Bulbescu