Sindicatele din educație cer noului Guvern renunţarea la costul standard pe elev şi alocarea a 6 % din PIB

Publicat de Corina Muntean, 6 noiembrie 2019, 17:38
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenția Guvernului și Administrației Prezidențiale că păstrarea actualului mod de calculare a costului standard per elev înseamnă adâncirea subfinanţării şi scăderea calităţii actului educațional.
Preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, a explicat că în ultimii 30 de ani finanțarea educației nu a depășit 4 % din PIB, în condițile în care în Uniunea Europeană media este de 5%.
Liderul sinical a subliniat că momentul 2001, când a fost impusă valoarea costului standard per elev, a însemnat lovitura de graţie dată învăţământului preuniversitar:
Costul standard pe elev, pe baza căruia se calculează salariile, este undeva în jur de 5400 de lei pe an, în acest moment. El a fost subdimensionat cam cu 40 la sută. În opinia noastră, ar trebui ca acest cost standard, să fie undeva la peste 7000 de lei. Celălalt cost standard, pe baza căruia se alocă banii pentru bunuri și servicii a crescut doar cu 69 de lei, din 2013 până în 2019, și a ajuns la 370 de lei. Așa s-a ajuns că, în foarte multe situații, părinții să vină cu bani de acasă.
Solicitările FSLI sunt ale tuturor sindicatelor din învățământ preuniversitar la fiecare schimbare de guvern, spune secretarul general al Federației Sindicatelor ”Spiru Haret”, Ionel Barbu.
Acesta a declarat pentru Radio Târgu Mureș că România nu alocă în prezent decât 2,9% din PIB pentru educaţie, astfel că puţine unităţi de învăţământ din totalul de peste 6.000 existente în țară se mai pot încadra în cheltuielile de personal:
Alocarea a 6% din PIB educației este prevăzută de lege. La fel, renunțarea la costul standard pentru un elev este și ea o solicitare a noastră, ținând cont că sunt foarte multe unități de învățământ care din motive, în general demografice, nu se pot încadra în fondurile generate de costul standard. Apoi, învățământul este gratuit, părinții nu pot fi obligați să contribuie cu fonduri pentru asigurarea anumitor cheltuieli pentru unitatea de învățământ. Este de asemenea o solicitare veche a noastră, ca aceste costuri standard să fie stabilite în așa fel încât să acopere întreaga gamă de cheltuieli.
Liderii celor două federații sindicale din învățământul preuniversitar, FSLI și ”Spiru Haret”, au fost de acord asupra necesității stopării fenomenului meditațiilor, cu condiția modificării din temelii a curriculei școlare.
Aceștia cred că o acțiune comună este mai eficientă și spun că sunt pregătiți să se susțină unii pe alții în tot ceea ce întreprind.
Valeriu Russu