Sindicatele din Aeroportul Transilvania au declanșat conflictul de muncă

Publicat de Corina Muntean, 29 mai 2018, 15:06 / actualizat: 4 iunie 2018, 11:55
Astăzi, sindicatul din RA ”Aeroportul Transilvania” Tg. Mureș a depus la ITM Mureș o solicitare în acest sens, pentru că de un an nu s-a reușit încheierea unui nou contract colectiv de muncă.
Oamenii cer creșteri salariale care din 2010 nu s-au mai realizat, reglarea discordanțelor salariale pe aceleași funcții și acordarea sporului de antenă, a explicat liderul de sindicat Gyorgy Emil.
Acesta speră că primul pas, medierea ITM, va fi satisfăcătoare, spre a nu se ajunge la escaladarea conflictului sindical:
Am hotărât să negociem salariile și să încheiem contractul colectiv de muncă, după alocarea bugetului pe 2018. Deși din calcule ne-am fi încadrat în buget, deoarece am fost de acord cu eșalonarea acestei creșteri salariale după pornirea Aeroportului, conducerea refuză să acorde mărirea pe care am discutat-o. Oferta lor este de o mărire între 23 și 84 de lei net, la salarii de minim pe economie sau foarte aproape de el. Sunt vizate 57 de persoane cu 1900 lei brut, personal tehnic care lucrează direct la deservirea aeronavei și 20 de persoane cu 2200-2300 brut.”
Președintele CJ Mureș, Peter Ferenc, susține că solicitările sindicaliștilor de la Aeroport sunt justificate, însă momentul este prost ales.
El spune că ar trebui așteptat ca Aeroportul să înceapă să funcționeze din nou, cum era programat, după 11 iunie, să aducă bani și apoi se poate trece la negocieri:
Chiar dacă recunoaștem că, într-adevăr, salariile demult nu au mai suferit modificări, momentul în care s-a ales acest conflict de muncă este cel mai neprielnic. În opinia conducerii Aeroportului, s-au și propus anumite modificări de salarii, dar cred că cei care lucrează în această instituție trebuie să înțeleagă că în acest moment este investiția cea mai importantă a județului și în acest fel ar trebui să ne gândim prima dată să repornim acest aeroport, să așteptăm să producă și profit și după aceea putem să ne gândim la măriri de salarii.”
CJ Mureș a decis, în ședința de săptămâna trecută, creșterea tarifelor aeroportuare, măsura fiind necesară pentru ca Aeroportul să devină profitabil până în 2024, an din care regia nu va mai putea primi subvenții de la Consiliul Județean.
De aceea, susține Peter Ferenc, e necesară o politică bugetară echilibrată, inclusiv pentru viitoarele creșterile salariale, care trebuie retalizate treptat.
Valeriu Russu