Sindicaliștii mureșeni participă la această oră la protestele silvicultorilor în Capitală

Publicat de Rotar Mirela, 26 aprilie 2023, 11:52 / actualizat: 26 aprilie 2023, 15:51
Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva desfășoară astăzi, între orele 10 și 13, o nouă acțiune de protest la Camera Deputaților, la care participă membri de sindicat din întreaga țară, alături de reprezentanți altor 5 confederații sindicale și asociații din domeniu.
Aproximativ o mie de silvicultori din toată ţara protestează în faţa Palatului Parlamentului, pentru a patra oară în acest an.
Ei contestă un proiect de lege aprobat de Guvern şi aflat acum la Parlament, act normativ care va reorganiza regia Romsilva şi, potrivit sindicaliştilor, ar permite vînzarea pădurilor publice la bursă şi comercializarea lemnului la export.
Acesta dă o lovitură decisivă majorității regiilor autonome ale statului, forțând desființarea acestora sau ”privatizarea” lor, fiind pusă în pericol astfel administrarea pădurilor proprietate publică a statului.
Trei milioane de hectare de pădure aflate în proprietatea statului ar fi afectate.
Liderul Sindicatului Silva Mureș, Valentin Năstăsescu:
Și noi participăm la acțiunea de protest. Sunt plecați 20 de sindicaliști care susțin demersurile Federației legat de această acțiune de protest. Prima revendicare este să nu dă pădurea… e vorba de transformarea regiilor în companii care în cel mai scurt timp să fie listate la Bursă și să nu mai aibă Statul și România control asupra resurselor naturale, cele din lemn…”
Federaţia Sindicatelor Silva a solicitat sprijinul preşedintelui Camerei Deputaţilor, al liderilor grupurilor parlamentare şi al preşedinţilor comisiilor de specialitate pentru introducerea unui amendament la proiectul guvernamental prin care administratorii pădurilor proprietate publică să fie exceptaţi de la aplicarea actului normativ.
Dacă forma adoptată de Senat a legii va fi aprobată și de către Camera Deputaților, regiile autonome se vor desființa sau reorganiza în societăți pe acțiuni sau cu răspundere limitată.
Numărul total de regii autonome afectate de această lege este de peste 200 la nivel național și peste 1500 la nivel local.
Printre acestea, se află, Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, Autoritatea Rutieră Română, Monitorul Oficial, Administrația Serviciilor de Trafic Aerian Romatsa, Administrația Fluvială a Dunării, Autoritatea Aeronautică Civilă Română și altele.
Autor: Cristina Bulbescu