Sindicaliștii din învățământ se pregătesc de proteste
Publicat de radiomures, 11 septembrie 2017, 15:12 / actualizat: 11 septembrie 2017, 16:33
Motivele sunt legate de nerezolvarea, de către Guvern, a problemelor elevilor și dascălilor, susține președintele filialei Mureș a Sindicatului Spiru Haret, Ioan Săcărea.
Din punctul de vedere al sindicaliștilor, anul școlar 2017- 2018 nu a început tocmai bine. Printre problemele constatate se numără și cea a elevilor de clasa a V-a, care vor fi nevoiți să învețe în primele două luni dintr-un compendiu, în lipsa manualelor.
Pentru problemele salariale, rămase nerezolvate, sindicatele vor organiza proteste în această toamnă, subliniază liderul sindicatului Spiru Haret Mureș, Ioan Săcărea:
Rămâne necesitatea adoptării unei noi legi a Educației, trebuie să renunțăm la costul standard per elev pentru că nu aduce nimic bun – elevul trebuie să primească ce i se cuvine și nu după procente sau după presiuni. Și trebuie neapărat adoptată Legea manualului școlar! Sunt lucruri pentru care ne pregătim, vom avea în curând o întâlnire la nivelul Biroului executiv al federației, și toate acestea vor duce la niște presiuni asupra Guvernului, asupra ministerului, iar în cazul în care ele se amână sau rămân doar promisiuni, vom găsi formule de atac, inclusiv pe marginea Legii 62 (a dialogului social n.red.), pentru ca să ne dea mai multă putere de acțiune în continuare.”
La rândul său, liderul filialei Mureș a FSLI, Cornel Crucean, precizează că mișcările de protest ar putea fi stabilite după 25 septrembrie.
Crucean spune că până la acea dată s-a solicitat Guvernului încheierea unui acord pentru satisfacerea doleanțelor:
S-a solicitat Guvernului încheierea unui acord pentru satisfacerea acestor doleanțe, acord care expiră în 25 septembrie. Se solicită, în principal, soluționarea prevederilor din legi cu privire la salarizarea cadrelor didactice, plata datoriilor către salariații din învățământ reieșite din hotărârile judecătorești și clarificarea majorărilor salariale pentru 2018. Se impută Guvernului slaba preocupare pentru înoirea programelor și asigurarea manualelor școlare.”
Liderii de sindicat mureșeni susțin că programele școlare sunt învechite și neadaptate la cerințele de pe piața muncii, iar finanțările plasează școlile din România în secolul trecut.
Aceștia au declarat că, indiferent de sindicatulcăruia îi aparțin, nu va exista nicio problemă în a-și coordona acțiunile de protest din această toamnă, în cazul în care acestea se vor dovedi necesare.
Valeriu Russu