Sindicaliștii din învățământ se pregătesc de grevă, dacă Ministerul Educației nu le rezolvă doleanțele
Publicat de Corina Muntean, 6 februarie 2018, 13:44 / actualizat: 6 februarie 2018, 17:18
La întâlnirea de săptămâna trecută de la Guvern, dintre sindicate, reprezentanții părinților și ai miniștrilor Muncii, Finanțelor și al Educației s-au discutat despre comasarea școlilor și salarizarea personalului.
Prezentă la discuții, Maria Rezi, vicepreședintele filialei Mureș a sindicatului Spiru Haret Mureș, spune că oficialii s-au angajat să facă toate demersurile necesare pentru rezolvarea problemelor:
Odată comasate aceste școli, dispar un număr mare de clase și de posturi, apare inconvenientul transportului la copii și alte probleme care pornesc de la aceste comasări. Urmează ca în această săptămână să se dezbată, împreună cu ministerele aferente, și se se regleze, prin acte normative, aceste situații. Totodată s-a cerut inspectoratelor școlare să trimită normele, pentru a centraliza datele și a vedea câte persoane sunt în situația de a nu primi banii pentru munca prestată.”
În județul Mureș, comasările se referă la 16 unități școlare din mediul rural, fără să fie afectate posturile cadrelor didactice, declară inspectorul școlar general, Ioan Macarie:
Nu am comasări de școli pentru anul acesta școlar și anul viitor, din anul școlar 2018-2019, am 16 structuri care se închid, datorită lipsei de copii și a deciziei unităților administrativ teritoriale din mediul rural. Sunt 8 grădinițe și 8 școli primare, precum, de exemplu la Gălești – Păucișoara, este o școală primară. Nu implică absolut nicio reducere de personal, pentru că toate persoanele care au fost la aceste școli desființate, trec la unitățile cu personalitate juridică.”
Miercuri sau joi vor avea loc dezbateri la Guvern cu cele două federații sindicale din învățământ dar și cu părinții pentru soluționarea revendicărilor dascălilor.
Aceștia au amenințat că după pichetarea de săptămâna trecută vor trece la următoarele forme de protest dacă nu se va rezolva nici o doleanță.
Valeriu Russu