Sindicaliștii de la Ambulanță cer mai multe drepturi salariale

Publicat de MIRELA ROTAR, 5 august 2020, 12:31 / actualizat: 10 august 2020, 18:13
Aceștia au avut ieri o întâlnire cu ministrul Sănătății și cu secretarul de stat Raed Arafat, cărora le-au înaintat un set de 12 revendicări, majoritatea dintre ele de natură salarială.
În principal, este vorba de acordarea disproporționată a ”stimulentului de risc” de 500 de euro angajaților care desfășoară activitate în teren dar și a ”sporului de recunoștință” de 20% la salariul de bază.
În plus, sindicaliștii cer armonizarea legii salarizării, creșterea salariilor personalului TESSA, rezolvarea situației clădirilor care în majoritate aparțin spitalelor sau crearea de noi puncte de ambulanță sau substații în unele județe.
La negocieri a participat și liderul Sindicatului Județean Mureș ”Ambulanța”, Magyari Arpad care este și vicepreședintele sindicatului național:
Printre cele 12 puncte, cele mai importante erau legate de fonduri financiare, bani în ceea ce privește stimulentul de risc, în ceea ce privește acel 20% pentru recunoașterea meritelor personalului sanitar. Unii au dat, alții n-au dar și s-a ajuns la ideea de a calcula secunde, minute și s-a ajuns la niște sume derizorii, de ordinul zecilor, sau 100-150 de lei pentru o lună întreagă.
La fel cum DSP-urile au angajat fără concurs pe perioadă determinată 1.000 de persoane, la nivel național, tot 1.000 de posturi au primit și ambulanțele din țară pentru a face față volumului crescut de muncă pe perioada stării de urgență. În Mureș nu s-au făcut noi angajări, iar la nivel național mai puțin de 50% din aceste posturi s-au ocupat.
Sindicaliștii cer, în schimb, ocuparea definitivă a acestor posturi, mai spune liderul de sindicat, Magyari Arpad:
Unele servicii de ambulanță au uzat de aceste posturi, altele nu au uzat pentru că este destul de greu… până formezi un asistent, un ambulanțier, un medic în serviciile de ambulanță, durează. Noi, la Mureș, am zis că ne descurcăm cu ce avem… la un moment dat au fost sistate concediile de odihnă, am uzat de posibilitatea de a face ore de gardă… Noi am solicitat, însă, ca aceste 1.000 de posturi să se transforme în posturi definitive ca să ni se rezolve niște probleme de deficit de personal. Noi am pierdut în anii 2009-2013 vreo 3.000 de posturi în toată țara.
La această dată, 35 de angajați ai serviciilor de ambulanță din țară sunt infectați cu noul coronavirus și se află în izolare la domiciliu.
În județul Mureș nu au fost angajați ai serviciului confirmați pozitivi, însă au fost cazuri de suspiciuni și izolare la domiciliu.
Cristina Bulbescu