Simulare de incendiu masiv la Târgu Mureș

Publicat de Rotar Mirela, 22 iunie 2023, 13:59 / actualizat: 24 iunie 2023, 15:11
Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș a desfășurat astăzi un exercițiu în cartierul Belvedere din Târgu Mureș.
Scenariul a pornit de la un incendiu la una din sondele de gaz din zonă, care s-a extins la altă sondă și la casele din zonă. Flăcările au afectat peste zece persoane, iar voluntarii SMURD s-au oferit să joace rolul victimelor.
Șeful ISU ”Horea” Mureș, general Călin Handrea:
În urma manevrării greșite, probabil, a unui dispozitiv într-o sondă de înmagazinare. S-a întâmplat un incendiu, ulterior o explozie, din cauza radiației termice s-a extins și la două case din proximitate și, de asemenea, la încă o sondă care era apropiată de cea la care s-a produs incendiul inițial. Fiindcă radiația termică este foarte puternică, folosim autospeciala cu roboți și roboții pentru a interveni.
Călin Handrea a dat asigurări că aceste exerciții nu afectează capacitatea de intervenție în situații reale:
Noi, de fiecare dată când desfășurăm un exercițiu, facem în așa fel încât resursele care asigură intervenția uzuală să rămână disponibile în unitate. Ca atare, sunt trei autospeciale de la Târgu Mureș și, de la celelalte cinci subunități, câte una. Aceasta înseamnă opt autospeciale de stingere, pe lângă acestea sunt resursele medicale și, bineînțeles, celelalte resurse care sunt pentru sprijin, cum ar fi punctul de comandă, autospeciala de transport victime multiple.”
Exercițiul a fost util pentru toți specialiștii implicați, care au avut astfel ocazia să își corecteze eventualele greșeli.
Marius Florea, paramedic:
Sunt benefice orice exerciții, exercițiul este mama învățăturii oricând și poți învăța din orice. Și în realitate am întâlnit o situație asemănătoare, dar în urmă cu mulți ani, un accident cu victime multiple, care implică stres, personalul medical este foarte solicitat, resursele sunt depășite și în momentul acela trebuie să chemi în ajutor alte resurse, este o poveste căreia trebuie să îi dai de capăt cumva.
La exercițiu a participat și Crucea Roșie, care a ajutat la primul ajutor acordat victimelor.
Magda Bercea, director Crucea Roșie Mureș:
Crucea Roșie este obligată prin lege să intervină în caz de dezastru. Putem ajuta cu victimele care ne sunt distribuite de către punctul de prim ajutor avansat, să ne ocupăm de ele, să raportăm tot ceea ce avem, să ajutăm la fluidizarea perimetrului.
Locuitorii au fost informați din timp despre acest exercițiu, astfel încât nu au fost speriați de forțele desfășurate pe strada lor.
Autor: Raluca Creț