Simulare de incendiu, astăzi, la Clinica de Psihiatrie II din Târgu Mureș
Publicat de Uifalean Cristian, 19 mai 2023, 14:02 / actualizat: 20 mai 2023, 20:46
Este primul exercițiu în teren din cadrul seriei de pregătire a personalului operativ cu atribuții de coordonare și conducere a intervențiilor, ce se desfășoară la Târgu Mureș în perioada 8- 26 mai.
Pregătirea cursanților este realizată cu experți medici și pompieri din Franța, în cooperare persoanl similar din România.
Cursul este structurat pe 8 serii și vor fi pregătiți 130 de pompieri din cadrul IGSU și unitățile subordonate, cu atribuții de conducere și coordonare a intervențiilor, alături de 70 de medici.
Colonel Claudiu Zamfir, șef direcție în cadrul IGSU și coordonator al proiectului:
Ne-am propus prin acest proiect să antrenăm, să pregătim, 200 de medici și pompieri, iar aceasta este prima perioadă, primul curs care se organizează la Târgu Mureș, urmând ca o serie de alte șapte cursuri să fie organizate în Târgu Mureș și Brașov. Acesta este primul exercițiu practic în teren, dintr-o serie de cinci exerciții în teren, care au fost completate, în săptămâna anterioară, de alte cinci exerciții în care a fost implicată realitatea virtuală, exerciții de sală dar cu o complexitate crescută.”
Șeful ISU ”Horea” Mureș, general Călin Handrea, a subliniat importanța acestor exerciții în formarea profesională a pompierilor și medicilor.:
În cadrul acestui curs, se învață colaborarea între ce înseamnă comandantul operațiunilor de salvare, care este pompierul, coordonator intervenție pe partea de stingere sau situații de urgență, și medicul șef, care înseamnă salvator în privința părții medicale, a primului ajutor. Cursul e condus de către pompieri și medici francezi care, pe perioada cursului, creează diverse scenarii, diverse exerciții. Scenariul exact nu se cunoaște de la bun început, pentru că e un exercițiu didactic.”
Medicii au avut ocazia să exerseze procedurile în teren și au înțeles mai bine ajutorul pe care îl pot primi din partea celorlalte instituții de intervenție.
Dr. Emilia Turuț, lector în cadrul cursului:
Toate exercițiile de teren sunt complexe, atât din punct de vedere organizatoric, să organizăm un astfel de exercițiu, să îl pregătim, cât și pentru personalul de intervenție care exersează procedurile cu care trebuie să intervină în astfel de situații. Este importantă mai ales colaborarea între agențiile implicate, cum este și aici, pompierii, Jandarmeria, partea medicală, Poliția, personal de la spitale.”
În cadrul exercițiului au fost implicați și voluntari, studenți și elevi, care au avut astfel ocazia să învețe mai multe despre acordarea primului ajutor.
Autor: Raluca Creţ