Silvicultorii cer legislație mai aspră pentru agresorii pădurarilor

Publicat de MIRELA ROTAR, 9 septembrie 2021, 13:33
Pentru descurajarea actelor de violență asupra silvicultorilor, Federaţia Sindicatelor din Silvicultură ”Silva” susține modificarea Codului penal, prin includerea personalului silvic alături de poliţişti şi jandarmi, în categoria de personal pentru care ultrajul se sancționează cu pedepse sporite. Plenul Senatului a adoptat, luni, cu 120 de voturi „pentru”, proiectul care va merge la Camera Deputaţilor, for decizional.
Astfel, în cazul faptelor de ameninţare, lovire sau vătămare corporală comise asupra pădurarilor, agresorii vor fi mai aspru pedepsiți, a explicat președintele Federației ”Silva”, Silviu Geană:
Urmare a intensificării cazurilor de agresare a personalului silvic, noi am ințiat, cu susținerea ministrului Tanzsos Barna, un proiect de lege de modificare a Codului Penal, în sensul majorării pedepselor pentru ultraj, în cazul personalului silvic, care să fie asimilat Poliției și Jandarmeriei, pentru descurajarea actelor de agresiune. Săptămâna aceasta, proiectul a fost votat de Senat și va trece la Camera Deputaților. Sper să aibă susținerea tuturor partidelor politice pentru ca, până la sfârșitul anului să fie legiferată această modificare.
Atât Sindicatul Silvicultorilor cât și mai mulți parlamentari solicită urgentarea dotării personalului silvic de pază a pădurilor cu armament și uniformă de serviciu, cu mijloacele de apărare, de intervenţie, de comunicaţie şi de deplasare speciale, prevăzute de lege.
Senatorul Cristian Chirteș, fost șef al Direcției Silvice Mureș susține acest demers și promite că se va implica:
Am susținut dotarea personalului silvic cu arme, cel care este implicat direct în procesul de pază și care face patrulări. Personalul silvic, având în vedere că are o gestiune deschisă, nu este ca o magazie, el trebuie să aibă posibilitatea de a se apăra. Ei singuri constată pagubele, ori cred că ar fi binevenită și o dotare minimă, cu arme de autoapărare neletale. O să avem o discuție și în comisiile de specialitate, bineînțeles și cu reprezentanți ai Ministerului de Interne, fiindcă acolo va trebui, până la urmă, să mișcăm lucrurile.
În acest an la Romsilva s-au înregistrat 20 de cazuri de agresiune gravă împotriva silvicultorilor, ultimul dintre acestea fiind un atac al hoților de lemne asupra unui pădurar din Dâmbovița în propria curte.
Acest nou caz completează un tablou sumbru al agresiunilor îndreptate împotriva personalului silvic, în urma cărora, în ultimii 5 ani, şase pădurari au fost omorâţi și peste 700 de silvicultori au fost atacaţi de infractori.
Valeriu Russu