SIBIU OPERA FESTIVAL, 2023
Publicat de Rotar Mirela, 7 septembrie 2023, 13:37
Sibiul se pregăteşte să devină Capitala Operei din România.Nu chiar de mâine, ci din 1 până în 13 octombrie. Preţurile biletelor pentru Gala de Operă şi pentru spectacolul de balet „Giselle”sunt promoţionale; pot fi achiziţionate pe iabilet.ro sau la Casa de bilete a Filarmonicii; oferta e valabilă până la întâi octombrie.
Anul acesta la Sibiu Opera Festival se reunesc cele mai importante Opere din ţară: Bucureşti,Cluj-Napoca,Timişoara, soliştii Operei Braşov,şi pentru prima dată, Opera din Iaşi-care participă cu spectacolul „Don Pasquale” de Gaetano Donizetti.
Gala de Operă, din 6 octombrie, va fi un prilej de afirmare pentru tinerii absolvenţi ai masterclass-ului de canto organizat în cadrul festivalului. Prin votul juriului şi al publicului va fi desemnată „cea mai bună Voce” care devine astfel „vedeta” Concertului de Crăciun de la Sibiu.
Al doilea spectacol al Festivalului este susţinut, duminică 8 octombrie, de soliştii Operei Braşov. Îi aşteptãm cu opera comică „Cosi fan tutte”de W.A.Mozart. Semnãtura regizorală îi aparţine lui Cristian Mihăilescu iar conducerea muzicală maestrului Tiberiu Soare. Artiştii braşoveni vor cânta în minunata salã „Thalia”.
Opera Naţională din Bucureşti vine-n Festival cu prima operetă românească „Crai nou”-o frumoasă reverenţă adusă lui Ciprian Porumbescu, în an aniversar.Marca dirijoralã a spectacolului va fi dată de maestrul Daniel Jinga.
Un alt eveniment important din programul festivalului este spectacolul de balet „Giselle”-o producţie a Operei din Timişoara.Regia şi coregrafia, dar şi dansator în spectacol (în chiar rolul titular, prinţul Albert), Ovidiu Matei Iancu. Scenografia:Adriana Urmuzescu. Balerinii din Timişoara vor dansa la Centrul Cultural „Ion Besoiu”.
Tot la Centrul Cultural „Ion Besoiu” este programat şi ineditul balet în două acte „Zorba”-creat de celebrul coregraf american Lorca Massine la Opera din Cluj.
* Personajul Zorba grecul l-a fascinat pe Lorca Massine de când avea 16 ani. A citit romanul lui Kazantzakis, apoi a văzut filmul.La 46 de ani a decis să creeze Baletul.Era prin anii ’80 când, aflat în căutarea unui teatru unde să-l monteze, primea invariabilul răspuns: „E o poveste veche, nu mai interesează pe nimeni”. Fără cel mai mic gând de-a renunţa, i-a încredinţat compozitorului Mikis Theodorakis dreptul de-a scrie muzica pentru creaţia sa.Deja celebru pentru coloana sonoră a filmului „Zorba grecul” -câştigător a trei premii Oscar – Mikis Theodorakis a acceptat.
Premiera absolută a baletului „Zorba”a avut loc la Verona,în 1988,avându-l la pupitrul dirijoral pe compozitor. Povestea de succes a continuat la Roma,Varşovia, Atena, Sofia, Torino, Vilnius, iar din 2017, la Cluj-Napoca. Văzut de 3 miloane de spectatori din aproape 30 de ţări”Zorba”lui Lorca Massine/Mikis Theodorakis a devenit un spectacol-fenomen.
Reprezentaţia de la Sibiu, din 13 octombrie, îl va avea în rolul titular pe Dan Haja, prim-solist al Operei Naţionale Române din Cluj Napoca.
Cu acest balet energic şi plin de viaţă „Zorba” se va încheia actuala ediţie, a XXII-a, a Festivalului.
Autor: Margareta Puşcaş