Și păianjenii alăptează?

Publicat de MIRELA ROTAR, 4 decembrie 2018, 15:30 / actualizat: 9 decembrie 2018, 22:18
O echipă de cercetători de la Academia Chineză de Științe din Yunnan a descoperit o specie de păianjeni care își hrănesc puii cu o substanță foarte asemănătoare laptelui.
Studiul, publicat în revista Science, arată că femelele păianjen produc lapte și își îngrijesc puii la fel ca mamiferele, mult timp după ce aceștia au învățat deja să își procure singuri hrana. Potrivit studiului, „laptele” secretat de această specie de păianjeni conține o concentrație de proteine de patru ori mai mare decât laptele de vacă.
Chen Zhanqi, autorul principal al studiului, spune că nu este clar cum păianjenii secretă un astfel de lichid nutritiv. El presupune că laptele poate fi fabricat din ouă nefertilizate pe care păianjenul mamă le-a reciclat: “Știm deja că unele nevertebrate își hrănesc descendenții cu astfel de ouă nefertilizate”
Comportamentul a fost observat de cercetătorii chinezi la o specie de păianjen săritor, specie larg răspândită în regiunile tropicale și subtropicale din Asia de Est și de Sud-Est, care trăiește în cuiburi și care imită aspectul furnicilor. Puii de păianjen sunt hrăniți de mamele lor în primele 20 de zile de la naștere, timp în care se dezvoltă foarte mult. De la 20 la 40 de zile, păianjenii mici ies să-și caute singuri mâncare, dar continua să se hrănească si cu “lapte”. Aceasta este o perioadă de tranziție pentru înțărcare. Femelele acestei specii continuă să aibă grijă de „progenituri” timp îndelungat, aproape până la vârsta adultă. Deși se descurcă singuri, puii nu își părăsesc mamele ci continuă să rămână cu ele în cuiburi, chiar și după ce au crescut.
Potrivit lui Chen, concluziile acestui studiu au o semnificație extrem de importantă: “Anticipăm că descoperirile noastre vor încuraja o reevaluare a evoluției lactației și a „stilului parental” printre animale, în special la nevertebrate.”
Dana Boieriu