Și instanțele iau măsuri preventive

Publicat de MIRELA ROTAR, 10 martie 2020, 13:13
Ministerul Justiţiei atenționează că sălile de judecată, arhivele, registraturile sau holurile instanţelor, populate zilnic cu sute de persoane, constituie spaţii care pot favoriza răspândirea COVID-19. În prezent se încearcă centralizarea datelor privind angajaţii care pot să lucreze de acasă, pentru a limita răspândirea coronavirusului.
Ministerul recomandă măsuri de protecție, de dezinfectare a spațiilor, restrângerea programului sau amânarea unor dosare, precum și studierea online a dosarelor.
Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Tg. Mureș, Alexandru Alexa:
La Judecătoria Tg. Mureș s-au luat măsuri pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, în sensul de igienizare a sălilor de ședință, aerisirea acestora, ca și a spațiilor publice. S-au făcut recomandări către justițiabili pentru a solicita judecarea în lipsă, pentru a studia dosarul prin intermediului portalului http://portal.just.ro, astfel încât să evite aglomerațiile în cadrul ședințelor și în instanțe. În cazul în care se va solicita, fiecare președinte de complet de judecată va aprecia dacă se impune sau nu amânarea judecății. În principiu, toate cauzele se vor judeca la termen, în condiții normale.
Decanul Baroului de avocați Mureș, Nicolae Galdea, a subliniat că la procesele penale, deținuții nu se vor mai deplasa, iar cauzele se vor judeca prin videoconferință:
Când este imperios necesară prezența clientului în fața instanței, să fie întrebat dacă a avut contacte cu zonele ”roșii” marcate pe teritoriul Uniunii Europene sau în lume și să evite contactul cu avocatul. Pe ceilalți clienți, dacă nu este necesară prezența și cauzele sunt în stare de amânare, se poate merge pe aceste variante, de a nu mai fi prezent, atât avocatul cât și clientul, în fața instanței de judecată, evitându-se astfel deplasările și contactele inutile. La dosarele penale, există o informare din partea Autorității Naționale a Penitenciarelor, că se vor evita deplasările deținuților la instanțele de judecată, motiv pentru care la acele cauze să fie efectuate prin intermediul videoconferințelor.
Președintele Curții de Apel Tg. Mureș, Andreea Ciucă, a precizat că e necesară protecția atât a magistraților cât și a justițiabililor. Ea a recunoscut că există vulnerabilități și situații care nu pot fi preîntâmpinate, mai ales din partea celor care nu declară că au fost în zone cu risc.
Andreea Ciucă a precizat că au fost limitate căile de acces, se vor monta aspersoare pe holuri, magistrații vor purta măști și se va face dezinfecția, inclusiv a podelelor:
Prima măsură este evitarea prezenței la instanțe, dacă aceasta nu este absolut necesară; există mijloace electronice de transmitere a documentelor, există chiar și posibilitatea de a telefona, posibilitatea solicitării judecării în lipsă, măsura suspendării cauzei în situația în care nu s-a solicitat judecarea în lipsă. Intrarea și ieșirea din clădire se face doar prin camera jandarmilor. Apoi, posibilitatea limitării prezenței efective în sala de judecată, în sensul de a veni partea din proces cu avocatul, martorul și cam atât. Am comandat diverse substanțe dezinfectante, le-am pus la toate toaletele, pulverizatoare, măști și am comandat niște dispersere, care vor fi câte două pe fiecare etaj.
În cauzele penale, se va limita accesul rudelor, care au tendința să vină cu zecile. În astfel de situații există și riscul și apariției unor reacții violențe, a admis președintele Curții de Apel Tg. Mureș, Andreea Ciucă.
Valeriu Russu