Și în România prețurile la cereale au început să crească
Publicat de MIRELA ROTAR, 25 februarie 2022, 12:09 / actualizat: 25 februarie 2022, 13:25
Conflictul armat din Ucraina doar va adăuga procente însemnate la acest fenomen de scumpire, datorat crizei energetice românești, precum și închiderii Combinatului Azomureș, care nu mai aprovizionează agricultura cu îngrășăminte.
La criza internă se adaugă acum efectele conflictului ruso – ucrainean, în condițiile în care cele două țări, fiind mari exportatoare de cereale, vor înceta o vreme să mai aprovizioneze alte țări ale lumii.
Producătorul mureșean de cereale Ioan Pop estimează că numai din cauza creșterii costurilor de producție, prețurile la cereale vor fi anul acesta cu până la 30 la sută mai mari:
Ținând cont că cresc prețurile la motorină, la îngrășăminte, la imputuri, prețurile pentru culturile de toamnă, grâu, orz, rapiță, față de anul trecut ar trebui să crească cu 25- 30 la sută, ca să acopere acele creșteri de preț. Ele ar putea fi și mai mari, în contextul în care conflictul dintre Rusia și Ucraina va dura mai mult, datorită faptului că sunt mari exportatoare de cereale și floarea soarelui. Probabil că exporturile Ucrainei și Rusiei la Marea Neagră vor lipsi cu desăvârșire și s-ar putea să explodeze prețurile. În trei zile de când s-a declanșat războiul, pe bursele din Chicago, prețurile au crescut între 50 și 80 de euro pe tonă, la grâu, orz, rapiță și porumb.
Producătorul mureșean Ioan Pop consideră că, independent de conflictul armat din afara țării, dacă se mențin prețurile mari la energie, orice întreprindere mică și mijlocie, din agricultură sau orice alt domeniu din țară care folosește gazul și curentul electric în procesul de producție, riscă să falimenteze în circa 2-3 luni.
Directorul adjunct al Direcției Agricole Mureș, Ileana Gușatu confirmă creșterile preconizate la prețurile produselor agricole. Ea spune că, în mod normal, aceste prețuri nu ar trebui să escaladeze, pentru că ar afecta grav zootehnia:
La prețurile de vânzare ale grâului, s-au observat o fluctuație de la 1,20 până la 1,40 chiar și 1,50 kilogramul. Iar la porumb, kilogramul a fost între 83 de bani până la un 1 leu. În ceea ce privește prognoza prețurilor, este foarte greu de făcut pentru că sunt o serie de factori: începerea războiului, creșterea prețului la motorină, a imputurilor, vedem și situația Combinatului Chimic ”Azomureș” care este deocamdată închis. În mod normal, prețurile nu ar trebui să cească foarte mult în anul acesta, pentru că zootehnia n-ar putea rezista.
Ileana Gușatu constată o situație îmbucurătoare, cel puțin pe partea de aprovizionare cu îngrășăminte chimice a agricultorilor mureșeni care, în ciuda faptului că Azomnureș este închis, au reușit să-și facă stocuri pentru acest an agricol.
Valeriu Russu