Shakespeare Lives la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu!

Publicat de radiomures, 13 iunie 2016, 18:11
În acest an se împlinesc 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare, iar Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a pregătit un amplu program pentru a celebra opera și moștenirea marelui dramaturg.
Shakespeare Lives (Teatrul Shakespeare’s Globe, în parteneriat cu British Council) propune o proiecție-maraton cu 37 de scurt-metraje realizate după piesele lui Shakespeare, incluzând scene filmate în locațiile pe care și le-a imaginat autorul când le-a scris. Cu o distribuție fenomenală, care îi include cei mai buni actori din întreaga lume, „Shakespeare Lives” este o sărbătorire extraordinară a vieții, a muncii și a moștenirii lăsate de marele dramaturg, la 400 de ani de la moartea acestuia.
Sibiu este al treilea oraș din lume în care are loc această proiecție specială, după Londra și Madrid.
Iată câteva repere importante din programul pe care F.I.T.S 2016 îl dedică lui W.Shakespeare:
Conferința specială „Shakespeare, din nou și pentru totdeauna” – Octavian Saiu în dialog cu Nigel Townson (British Council), Radu Boroianu (ICR) și Constantin Chiriac.
Povestiri după piesele lui Shakespeare (România, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu), coordonator: Marian Râlea – Tinerii masteranzi de la ULBS vor cuceri oraşul cu scurte evenimente inspirate din piesele lui Shakespeare, dar şi din povestirile scrise de Charles şi Mary Lamb, demonstrând că teatrul nu are vârstă şi că temele elisabetane sunt aceleaşi în trecut ca şi în prezent.
Sonete. Un proiect coordonat de Bogdan Sărătean, Noel Witts, Teresa Brayshaw, în cadrul căruia, la începutul evenimentelor desfășurate în biserici și catedrale, vor fi recitate sonete alese din opera lui Shakespeare, în română, de către un actor de la Teatrul Național „Radu Stanca”, și în engleză de către invitați străini. Mai mult, președintele FITS, Constantin Chiriac, a declarant că va recita un fragment din opera marelui dramaturg în aparițiile publice.
Lansare de carte: „Hamlet și nebunia lumii” de Octavian Saiu, ediția în limba engleză.
„Noaptea bufonilor” (România, Teatrul National „Radu Stanca”), versiune scenică și regie: Alexa Visarion.
Pornind de la piesa „Cântecul lebedei” – pe care Cehov o considera „cea mai mică dramă din lume” – regizorul Alexa Visarion a creat o versiune scenică proprie după texte de Cehov și Shakespeare cu dorința și ambiția de a-i aduce împreună pe cei doi dramaturgi care au exprimat, fiecare în stilul său, existența tragi-comică a ființei umane.
Spectacolul este un omagiu adus Teatrului și Actorului. Ilie Gheorghe este Actorul, cel care se găsește întotdeauna la rampă. Marian Râlea este sufleorul, cel nevăzut de public, dar care devine acum partenerul de scenă al Actorului, într-un dialog ce reconstituie fragmente din marile texte dramatice. „Noaptea bufonilor” este un amestec de râs și plâns, de dramă și bufonerie, de melancolie și violență. Un spectacol alcătuit din cuvinte și din tăceri, în egală măsură. Iar la final, așa cum însuși regizorul Alexa Visarion afirma în timpul repetițiilor, „rămâne ecoul”.
„A douăsprezecea Noapte” (România, Teatrul Metropolis), versiune scenică: Victor Ioan Frunză. Dramă și comedie, travestiuri și farse, cinism și ironie mușcătoare, sunt tot atâtea ipostaze și pretexte de discutat despre iubire.
Diana Gherendi