Sfaturi pentru un Revelion fără surprize neplăcute

Publicat de Andrei Borz, 30 decembrie 2022, 16:11
Se apropie minivacanţa de Anul Nou, iar dacă ne-am decis să plecăm de acasă ar fi bine să verificăm cu atenţie locul în care vom petrece Revelionul, ca să nu ne trezim că gradul de confort nu respectă promisiunea inițială.
Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, ne recomandă să călătorim prin intermediul agențiilor de turism românești, ale căror date pot fi verificate:
Pentru cei care călătoresc, este extrem de important ca în momentul în care mergem într-o pensiune sau hotel din România, să păstrăm toate informațiile puse la dispoziție, ca în cazul în unitatea de cazare nu este la calitatea a ceea ce ni s-a promis, să putem face o reclamație. Verificăm unitatea de cazare pe siteul Ministeul Turismului dacă este autorizate, și pentru câte stele sau margarete este avizată. Iar dacă plecăm în străinătate, celș mai bine este să luăm un pachet turistic printr-o agenție românească, să verificăm și agenția dacă există și pentru ce este clasificat, ca în cazul în care avem o problemă cu cazarea sau cu transportul, să putem face o reclamație eficientă către autoritățile din România. Descărcăm aplicația gratuită InfoCons, unde avem toate numerele de urgență, atât din România cât și din peste 109 țări.
În privința mesei de Revelion, e bine să fim atenți ce anume cumpărăm și de unde, pentru a nu consuma sute de E-uri sau aditivi.
Revine președintele InfoCons, Sorin Mierlea:
Dacă nu suntem puțin atenți la cumpărături, pe masa de Revelion putem să ajungem până la 170 de aditivi, număr care depășește foarte mult nortma; și nu în ultimul rând, 40% dintre aditivi se dublează sau chiar se triplează. La fel, cantitatea de sare și de zahăr, o lumăm ca aport ca pentru o săptămână. Așa că are trebui să fim mai atenți ce, când și de unjde cumpărăm, cum depozităm produsele. Nu în ultimul rând, putem utiliza aplicația InfoCons, scanăm codul de bare al produselor, aflăm câte E-uri, ce tipuri de E-ri sunt, câtă sare, cât zahăr, dacă sujnt produse care au alergeni sau, și mai grav, dacă apar ca produse neconforme în Sistemul de alertă rapidă.
De astăzi, aplicația gratuită InfoCons funcționează și offline pentru secțiunile de alertă și urgențe, în întreaga Uniune Europeană, ceea ce înseamnă că nu suntem dependenți de internet pentru a accesa datele de care avem nevoie în această perioadă.
Și tot prin aplicația InfoCons toate punctele de frontieră sunt monitorizate, cu perioadele de așteptare afișate în timp real.
Pe lângă numărul de urgență 112, pentru persoanele cu deficiențe de auz funcționează numărul 113, la care se poate trimite SMS.
Valeriu Russu