Sfaturi pentru prevenirea cancerului de piele
Publicat de radiomures, 11 iunie 2015, 14:48
Aproximativ 90% din cazurile de cancer de piele sunt cauzate de supraexpunerea la razele ultraviolete (UV) de la soare şi solare. Arsurile solare repetate cresc şansele de dezvoltare a cancerului de piele, care apare atunci când celulele pielii sunt vătămate şi se înmulţesc necontrolat.
Există trei tipuri de raze ultraviolete: UVA, UVB şi UVC. Razele UVC sunt filtrate de stratul de ozon, în timp ce razele UVA şi UVB penetrează atmosfera şi îţi pot ataca pielea.
Pentru a nu-ţi pune în pericol sănătatea, este necesar să urmezi câteva sfaturi simple.
1. Redu expunerea la soare
Medicii dermatologi recomandă evitarea expunerii la soare când indexul ultravioletelor este 3 sau mai mult şi în special între orele 11 şi 16, atunci cand razele UV ale soarelui sunt cele mai puternice. Atenţie! Intensitatea razelor ultraviolete nu are legatură cu temperatura ori cu faptul că este sau nu înnorat.
2. Protejează-ţi ochii
Radiaţiile de la soare pot dăuna celulelor din structura ochilor. Radiaţiile UV pot face să crească riscul de a dezvolta cancer de piele pe pleoape sau pe suprafaţa ochiului. Aceste efecte dăunătoare pot fi prevenite prin purtarea ochelarilor ce oferă protecţie 100% împotriva razelor UVA şi UVB. În plus, este recomandat să porţi pălării cu bor de jur împrejur atunci când ieşi în soare. Şepcile în stil legionar (şepcile cu bor larg, inclusiv în spate) sunt, de asemenea, indicate pentru a-ţi proteja gâtul urechile şi figura.
3. Reîmprospătează stratul de cremă de soare
Foloseşte cremă de soare cu un factor de protecţie solară 15 sau mai mult, care conţine atât protecţie împotriva razelor UVA, cât şi UVB. Aplică o cremă de soare cu 15-30 de minute înainte să ieşi din casă şi reaplic-o la fiecare 2 ore sau chiar mai des (atunci cand înoţi, te joci sau stai aşezat).
4. Protejează-i pe copii
Cele mai dăunatoare efecte ale expunerii la soare au loc în copilaria timpurie. Ai grijă ca bebeluşii de mai puţin de un an să nu fie direct expuşi razelui de soare. Odată ce copiii ajung la vârsta de 6 luni, trebuie să începi să foloseşti o cremă de soare pentru o mai bună protecţie. Este important să protejezi ochii copiilor, iar mâinile şi picioarele trebuie acoperite atunci când ies în soare. În loc să poarte şepci cu cozoroc, ar fi mai bine să aibă pălărioare cu bor de jur împrejur, ceea ce le oferă mai multă protecţie împotriva soarelui. Când copiii se joacă în apă, ai grijă să le aplici crema de soare rezistentă la apă.
5. Stai la umbră
Caută zone cu umbră sub copaci sau creează-ţi propria umbră cu o pălărie, cămaşă sau umbrelă. Poartă haine care să îţi acopere mâinile şi picioarele. Asigură-te ca materialul hainelor este lucrat cu ochiuri strânse. Materialul umed sau cu ochiuri largi va permite să penetreze mai multă lumină. Poartă pălării albe cu boruri şi ochelari de soare cu protecţie UV.
6. Atentie la nori!
Până la 80% din razele soarelui pot pătrunde prin norii uşori, ceaţă şi pâcla. Poţi avea arsuri de piele inclusiv în zile înnorate.
7. Examinează-ţi aluniţele
Analizează-ţi aluniţele şi pistruii în fiecare lună, pentru a verifica dacă apar schimbări. Consultă de urgenţă medicul în cazul în care observi:
• o aluniţă sau o recolorare care apare subit sau începe să se schimbe
• o arsură sau plagă ce nu se vindecă
• porţiuni de piele care sunt roşii şi cu inflamaţii sau noduri, care sângerează sau te mănâncă.
8. Nu uita de reflexie
Apa, nisipul şi betonul pot reflecta până la 80% din razele soarelui, care sunt nocive.
9. Evită saloanele de bronzare şi solarele
Aceste lumini artificiale emit în mare parte radiaţii UVA – de la 2 pana la 5 ori mai mult decât lumina naturală. Razele UVA provoacă arsuri de piele, îmbătrânire prematură a pielii şi cancer de piele.
Radiaţia UVB de la solar este principala cauza a arsurilor de piele şi a cancerului de piele şi contribuie, de asemenea, la îmbătrânirea prematură a pielii.
Sursa foto: elytis-hospital.ro