Sesiune de prezentare a finanţărilor europene pentru proiecte culturale
Publicat de radiomures, 9 septembrie 2014, 15:13
Astăzi, la Hotelul Grand din Tîrgu-Mureş, reprezentantul Biroului Europa Creativă România din cadrul Ministerului Culturii a prezentat modul în care se pot accesa fonduri europene prin programul „Europa Creativă 2014-2020”
Este vorba de proiecte de cooperare culturală, de traduceri literare pentru edituri, reţele şi platforme europene pentru promovarea creatorilor, a precizat coordonatorul subprogramului Cultura din cadrul Biroului Europa Creativă România, Bianca Floarea.
Cei care vor să obţină finanţare se pot adresa gratuit Biroului Europa Creativă România pentru spijin ehnic, completarea dosarelor şi găsirea de parteneri europeni dacă e cazul. Este un fond comunitar , diferit de fondurile structurale alocate pentru câte o ţară, aşadar bugetul este global pentru toate ţările care participă, de 1,46 mld euro pentru 7 ani.
Proiectele au câte un lider, pentru oţară anume, şi o serie de parteneri co-organizatori; nu se consideră că ţara-lider este neapărat ţara câştigătoare, ci vorbim de un consorţiu.
La sesiunea de prezentare de la Tg.Mureş au participat reprezentanţi ai câtorva ONG-uri , instituiţii bugetare şi private de cultură din judeţele Mureş, Iaşi, Suceava şi Sălaj, interesate de accesarea acestor fonduri.
Astfel, directorul Centrului pentru Cultură Tradiţională şi Creaţie Artistică Murel, Iulian Praja, a subliniat că este interesat să finanţeze workshop-uri, tabere de creaţie, festivaluri-spectacole şi cursuri la Şcoala Populară de Artă:
La sesiunea anterioară, pe primele locuri pe ţară la atragarea de fonduri culturale s-au situat Bucureştiul, Clujul şi Mureşul.
Subprogramul Cultura sprijină proiectele de cooperare între minimum 3 țări, traducerile din literatura europeană, platformele europene care sprijină mobilitatea și promovarea creatorilor și rețelele europene care contribuie la profesionalizarea operatorilor din sectoarele culturale și creative. Programul este gestionat de Comisia Europeană și de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură din Bruxelles, unde se trimit și se evaluează toate proiectele. La nivel național, Biroul Europa Creativă România oferă informații și asistență tehnică gratuite operatorilor care doresc să acceseze această finanțare.
Europa Creativă mai are şi subprogramul media, care finanţează creaţiile de film, audiovizualul, implicit radiourile şi televiziunile.
Mai multe informații: http://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/index_en.htm
Vali Russu