Sesiune extraordinară a Parlamentului României

Publicat de MIRELA ROTAR, 1 iulie 2019, 08:04 / actualizat: 1 iulie 2019, 18:27
UPDATE ora 17,30: Proiectul pentru modificarea unor acte normative privind votul în străinătate la alegerile prezidenţiale, adoptat de Senat
Documentul a fost adoptat cu 75 de voturi ‘pentru’ şi nouă abţineri.
Articolul 8 al legii a fost modificat astfel încât, ‘începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri pentru preşedintele României, la termen, şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care doreşte să voteze în străinătate la alegerile pentru preşedintele României se poate înregistra în registrul electoral ca alegător în străinătate’.
Un alt articol modificat se referă la faptul că numărul membrilor Biroului electoral, dacă este insuficient, poate fi suplimentat cu personalul ambasadei sau cu români cu domiciliul în străinătate.
Comisia specială a mai decis ca în diaspora votul să se desfăşoare pe parcursul a trei zile – vineri, sâmbătă şi duminică.
De asemenea, în diaspora, la ora 21,00, când se închid secţiile, alegătorii care se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care stau la rând pot să îşi exercite în continuare dreptul de vot.
Parlamentarii au mai adăugat un amendament, potrivit căruia alegătorii aflaţi la rând îşi pot exercita dreptul de vot până la maximum ora 23,59.
Legea este organică, Senatul este primul for legislativ sesizat.
********
Parlamentul se reuneşte de astăzi până vineri în sesiune extraordinară.
Printre priorităţi se numără proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative privind votul în străinătate, care joi a primit raport favorabil în Comisia specială. Noul proiect de lege privind alegerile prezidenţiale va fi supus azi votului în plenul Senatului, iar miercuri aşteaptă aprobarea Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.
Tot atunci, senatorii şi deputaţii vor face numiri pentru Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale. Obţinerea unui nou mandat de guvernator pentru Mugur Isărescu este varianta susţinută de ALDE şi PNL, în timp ce în tabăra social-democraţilor părerile sunt împărţite.
În sesiunea extraordinară a Camerei Deputaţilor este planificat şi un vot final asupra proiectului de lege prin care sunt modificate acte normative în domeniul ordinii şi siguranţei publice.