Serviciul ”Butonul Roșu” destinat vârstnicilor nu e disponibil deocamdată la Tg. Mureș

Publicat de Rotar Mirela, 4 octombrie 2022, 12:14 / actualizat: 3 iunie 2023, 13:20
Datele Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Municipiului Târgu Mureș arată că, la această dată, sunt circa 27.000 de târgumureșeni cu vârsta peste 65 de ani, dublu față de anul 2002.
Aceştia beneficiază de foarte puține servicii sociale, astfel că proiectul lansat la 1 octombrie, ”Butonul Roșu”, ar fi de mare folos, spun specialiștii din domeniul asistenței sociale.
Deocamdată, nici Primăria Târgu Mureș și nici serviciul 112 din Târgu Mureș nu au primit solicitări pentru a deveni parteneri în acest proiect, a precizat pentru Radio Târgu Mureş directorul Direcției de Asistență Socială din Târgu Mureș, Andreia Moraru:
Noi, deocamdată nu am fost informați de nimic dar dacă este un proiect în extindere pe național, atunci inițiatorii vor lua legătura cu noi ca să perfecteze toate liniile instituționale necesare ca să funcționeze. Și atunci vor lua ei legătura cu noi și, bineînțeles, că noi vom răspunde pozitiv pentru că mie mise pare că proiectul este o inițiativă bună și, mai ales, dacă s-a dovedit funcțional în alte părți, de ce nu? La nivel de Târgu Mureș, din 2002 când aveam 10% din populație vârstnici peste 65 de ani, în 2022 avem 20% din populație peste 65 de ani.
Pe lângă persoanele vârstnice și bolnave, mai sunt persoane cu dizabilități care trăiesc singure și care ar avea nevoie de serviciul de alertare ”Butonul Roșu”.
Primăria Târgu Mureș asistă la domiciliu un număr foarte mic de persoane aflate în nevoi sociale, mai spune Andreia Moraru:
Ținând seama de numărul persoanelor cu dizabilități, de persoanele vârstnice și de vârsta lor, nu pot decât să presupun că destul de mulți dintre aceștia ar avea nevoie de servicii de genul acesta. Sunt în jur de 100 și ceva de persoane pentru care facem servicii de natură socială. Nici nu sunt cele mai grave situații posibile. Sunt doar persoane care au, mai degrabă, autonomie redusă dar încă locuiesc în locuințele proprii. Noi nu facem servicii medicale, ci sunt câteva organizații neguvernamentale și furnizori privați care fac servicii de îngrijire la domiciliu medicale pentru persoanele aflate în nevoie, nu numai persoane vârstnice.
Butonul Roșu, este un serviciu complementar celui de urgență 112 și este destinat persoanelor singure, vârstnice, cu risc medical sau aflate în localități rurale sau izolate din România.Serviciul a fost inițiat de organizația Teleasistență Group în urma unui proiect european și a fost testat începând din 2015 pe câteva sute de persoane vârstnice din București și Brașov. În perioada pandemiei, peste 1.500 de vârstnici și bolnavi cronici din Brașov au fost monitorizați permanent prin aceste servicii comunitare integrate la domiciliu.
De la 1 octombrie, anul acesta, serviciul a fost extins la nivel național iar Compania Națională Poșta Română a devenit partener în dezvoltarea sistemului. Factorii poștali se vor deplasa la domiciliile beneficiarilor, îi vor înrola în baza de date împreună cu istoricul medical și factorii de risc, îi vor instrui și le vor da în folosire brățara împreună cu un telefon asociat acesteia, care va asigura monitorizarea și asistența la distanță.
Autor: Cristina Bulbescu