Serviciu 112 pentru animalele sălbatice

Publicat de MIRELA ROTAR, 19 noiembrie 2019, 14:21
Ursul lovit de mașină din judeţul Harghita nu ar fi agonizat atât de mult până la tranchilizare şi împuşcare dacă exista un Serviciul de urgenţă pentru animalele sălbatice, care să funcţioneze în dispeceratul 112.
Ideea a venit de la Sibiu, de la preşedintele Asociaţiei ”Prietenii Berzelor” Miruna Grițu, care propune înființarea unui serviciu de preluare a apelurilor de urgenţă pentru salvarea animalelor.
Luna trecută a și trimis un memoriu cu acest proiect către secretarul de stat Raed Arafat:
Este neapărată nevoie de înființarea unui serviciu de urgență pentru animale sălbatice. Ne dorim foarte mult este să ajungem cât se poate de repede la animalul rănit. Pentru că de obicei trebuie să fim atenționați pe facebook, trebuie să te sune cineva și se pierde timp. Și un astfel de serviciu, în care să fim anunțați direct și să putem să participăm, noi credem că este benefic și ar fi în avantajul animalelor. Noi am dori să pornim ca un proiect pilot la Sibiu, și să vedem cum funcționează, și dacă e un serviciu sustenabil, atunci să se extindă la nivel național.
În alte țări europene, protejarea animalelor care traversează drumurile, precum și a oamenilor este realizată prin bioducte sau ecoducte precum și prin avertizoare luminoase și acustice, montate pe marginea drumurilor.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Brașov, Elekes Robert, a explicat că în România asemenea inițiative se află în stadiu incipient:
Aceste accidente s-au înmulțit în ultima perioadă accidente, însă în mâna noastră, a drumarilor, nu există o soluție pentru această problemă. Noi doar putem acele indicatoare cu ”Atenție, animale sălbatice”. S-a vorbit despre instalarea unor garduri care însă, pe lângă faptul că sunt costisitoare, nici nu sunt foarte eficiente. Am încercat să colaborăm și cu specialiștii de la Institutul de Cercetare și Amenajări Silvice Brașov, ei au un program de instalare a unor sisteme de avertizare, atât a animalelor cât și a șoferilor. Însă acest program este încă într-o fază incipientă, e un proiect European.
În ultimele zile numărul accidentelor rutiere în care sunt implicați urși sau alte animale sălbatice s-a înmulțit. Ultimele cazuri au fost semnalate în Covasna, Mureș și Harghita.
Valeriu Russu