Serviciile stomatologice pentru copii, neatractive pentru personalul medical
Publicat de APETRI MARGARETA, 27 martie 2024, 12:30
Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat la o conferinţă organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale, că lipsa de educaţie şi de informare sunt principalele cauze ale afecţiunilor stomatologice.
Ministrul a precizat că accesul la serviciile stomatologice este limitat, deoarece cabinetele sunt în cea mai mare parte private, iar medicii stomatologi care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate primesc o sumă insuficientă pentru servicii, de 6.000 lei pe lună.
Situația este similară și în cazul serviciilor pentru copii. Deși acestea ar trebui să fie gratuite, puțini sunt medicii care acceptă tarifele decontate.
În județul Mureș sunt aproape 140 de contracte pentru stomatologia pentru copii, la nivelul Casei Județene de Asigurări de Sănătate.
Directorul Casei, Rodica Biro, a precizat că numărul cabinetelor care oferă aceste servicii a crescut în fiecare an.
Sumele cu care am contractat, până acum, serviciile medicale dentare nu au fost foarte atractive și atunci, numărul cabinetelor stomatologice în contract cu Casa, care să poată să acorde aceste servicii gratuite copiilor a fost mult mai redus. O altă problemă este aria de acoperire în mediul rural și mediul urban.
În Târgu Mureș sunt cinci cabinete de medicină dentară pentru elevi, la Colegiul „Traian Săvulescu”, la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”, la căminele studențești, la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” și la Școala Gimnazială „Romulus Guga”.
Acestea au fost dotate în ultimii ani, a arătat directorul Direcției școli din cadrul Primăriei Târgu Mureș, Horațiu Lobonț, și câteva mii de elevi beneficiază de servicii în fiecare an.
Momentan se fac tratamente de urgență și prevenție. Au fost dotate, ultimul l-am finalizat anul trecut, iar programul a început acum trei ani. Anul trecut, din rapoartele medicilor stomatologi, am avut undeva la 8.000 de consultații și undeva la 3.000 de tratamente de urgență.
Deși dotări există, puține dintre aceste cabinete sunt funcționale, din lipsă de personal specializat.
La Școala Gimnazială Liviu Rebreanu, de exemplu, medicul a plecat prin pensionare și, deocamdată, nu este nimeni interesat să îi ocupe poziția. Directorul Cornel Popa.
La noi, în prezent, nu funcționează pentru că doamna doctor, care a fost, a intrat în pensie și așteptăm viitorul doctor. Cât a fost medic, cu acordul părinților, medicul a intrat și în clase pentru diverse activități despre igienă și o parte dintre elevi au intrat și în cabinet.
Cheia stă în prevenție, este de părere Rodica Biro, care susține necesitatea înființării unor structuri de monitorizare a copiilor.
Din punctul meu de vedere, cred că ar fi necesară introducerea unui sistem de dispensarizare sau evaluare a copilului, prin care ar putea fi evaluate problemele dentare ale acestor copii, ar putea fi preluați într-o evidență, ar putea fi informați părinții. Orice problemă dentară netratată aduce după sine o serie mare, în primul rând, de cheltuieli a sistemului de sănătate vizavi de persoana respectivă.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunţat că aşteaptă propuneri concrete de la Colegiul Stomatologilor pentru demararea unui program de prevenţie.
Autor: Raluca Creț