Serviciile Salvamont ar putea pierde personal, în urma comasării cu alte servicii
Publicat de Stan Lucian, 6 decembrie 2023, 15:00
Legea privind unele masuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung prevede fuzionarea unor servicii subordonate Consiliilor Județene, pentru reducerea cheltuielilor.
În aceeași situație se află și Serviciul Salvamont, care, deși este unic prin activitatea sa, ar putea fi comasat cu servicii care nu au nicio legătură cu situațiile de urgență.
Sindicatul Acord atrage atenția că, prin această măsură, Salvamont își va pierde personalitatea juridică și va avea o reducere a personalului cu circa 15%.
Președintele sindicatului, Lucian Puiu:
Li se ia autonomia financiară, li se ia personalitatea juridică și sunt comasate cu ce servicii s-or nimeri prin Consiliul Județean. Această desființare a instituției în sine aduce și disponibilizări de personal care înseamnă că, din schema actuală de salvatori montani, vor dispare trei-patru persoane, ceea ce înseamnă, în unele cazuri, dispariția unei întregi echipe de salvare.”
Salvamontiștii din toată țara au ieșit astăzi pe rețelele de socializare cu un apel către Guvern să revină asupra acestei modificări, care ar trimite serviciul, prin modul de organizare și funcționare, în urmă cu 30 de ani.
Șeful Serviciului Salvamont Salvaspeo Mureș, Kovacs Robert:
Este posibil ca un director al unui serviciu de urgență să fie, de exemplu, directorul muzeului, care nu poate să organizeze sau să fie într-o echipă operativă. Toți șefii de servicii sau directorii Salvamont din România sunt atestați ca salvatori montani, participă efectiv la intervențiile operative. Nu ne putem închipui cum putem să ne încadrăm într-o instituție de cultură, de exemplu.”
Kovacs Robert a mai precizat că s-au făcut excepții pentru anumite servicii, dar în cazul Salvamontului, nu:
Sunt foarte multe instituții care au fost băgate la excepții, de exemplu cluburile sportive locale. Să faci o excepție la un club sportiv și să nu faci excepție la un serviciu de urgență, e o absurditate. În plus, serviciile Salvamont nu au foarte mulți angajați. În total suntem 280 de persoane angajate în toată țara și dacă, conform acestei noi legi, ar mai scădea numărul cu 15%, e posibil să nu putem interveni la anumite accidente montane.”
Consiliile județene din Romania, care au în subordine servicii publice Salvamont cu personalitate juridică, au transmis Guvernului României, prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administrației, memorandumuri de exceptare pentru serviciile publice județene Salvamont din subordine.
Deocamdată nu au primit niciun răspuns.
Autor: Valeriu Russu