Serviciile de urgență din Târgu Mureș, evaluate după standarde NATO
Publicat de Rotar Mirela, 24 iulie 2024, 13:50
Departamentul pentru Situații de Urgență a semnat astăzi, la Târgu Mureș, o scrisoare de intenție cu Centrul de Excelență în Medicina Militară al NATO (NATO MILMED COE).
Documentul include acțiunile în care cele două instituții vor colabora, pe linia formării și exercițiilor, în domeniul realității virtuale și în cadrul unui proces de evaluare a Sistemului Național de Asistență Medicală de Urgență și Prim Ajutor Calificat după standarde NATO.
Evaluarea se realizează de o echipă formată din experți din mai multe țări, care și-au început astăzi activitatea, cu serviciile de urgență din Târgu Mureș.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Secretarul de Stat, Dr. Raed Arafat.
Evaluăm structurile de urgență, să vedem dacă respectă standardele NATO. De regulă, acest lucru, până acum, s-a făcut numai la serviciile medicale militare. Pentru prima dată, România este prima țară care invită echipele de evaluare să evalueze partea civilă a sistemului de urgență.
De la Târgu Mureș, evaluatorii pleacă în Neamț și mai urmează încă două vizite, printre care una la București. Raed Arafat:
Se evaluează partea de proceduri, partea de respectare a procedurilor, de respectare a legislației, se verifică dacă dotarea are minimul standard pe care îl solicită NATO într-o unitate de primiri urgențe, într-o ambulanță, într-un elicopter.
Angajații nu au primit multe detalii despre ce vor urmări evaluatorii și nici nu au reușit să afle informații despre cum s-au descurcat la ”test”. Medicul șef al UPU-SMURD Târgu Mureș, dr. Cristian Boeriu:
Noi sperăm că rezultatul pe care îl vom vedea în final să fie unul pozitiv dar și constructiv pentru noi, în sensul în care, sunt convins că au fost identificate elemente care vor putea fi îmbunătățite și, evident, ca întotdeauna, suntem mai mult decât deschiși spre așa ceva, îmbunătățirea calității pentru că, până la urmă, vorbim de calitate aici.
Rezultatele evaluării vor fi comunicate în săptămânile următoare și, în funcție de concluzii, se vor putea direcționa fonduri pentru îmbunătățirea calității actului medical.
Autor: Raluca Creţ