Semnificaţiile Crăciunului

Publicat de radiomures, 25 decembrie 2014, 08:08 / actualizat: 4 martie 2015, 11:57
Creştinii s-au pregătit pentru marea sărbătoare a Naşterii Domnului. Pentru foarte mulţi Ajunul Crăciunului a fost şi ultima zi a postului, dar şi una dintre cele mai aspre, întrucât nu au mâncat nimic până după-amiază. În unele zone se ajunează, însă până la răsăritul Luceafărului de seară, ce aminteşte de steaua care a vestit magilor venirea pe lume a Mântuitorului.
Sărbătoarea Naşterii Domnului sau Crăciunul este unul dintre cele mai vechi praznice ale bisericii creştine, fiind atestat documentar încă de la sfârşitul secolului al III-lea. Această sărbătoare nu este atât de veche precum Paştele sau Rusaliile, pentru că acestea erau celebrate încă de la început, la Ierusalim, în comunitatea creştinilor proveniţi din mediul iudaic.
În Apus Naşterea Domnului a fost celebrată de la început în ziua de 25 decembrie, dar în Răsărit ea era prăznuită împreună cu Boboteaza pe 6 ianuarie. Data aleasă de creştinii din Apus era legată de ziua când Quirinius, guvernator al Siriei, a organizat un recensământ în Palestina, din ordinele împăratului Octavian August. Potrivit Evangheliei Sfântului Apostol Luca, Fecioara Maria l-a născut pe Iisus în timpul acestui recensământ, datorită căruia a călătorit până la Bethleem împreună cu Iosif.
Recensământul, împreună cu tradiţia consemnată de Sfântul Apostol Luca, au fixat, în cele din urmă, pentru întregul creştinism data sărbătorii Crăciunului la 25 decembrie.
RRA
Sursa foto: alba24.ro