Semnificaţia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului

Publicat de radiomures, 15 august 2015, 08:21 / actualizat: 15 august 2015, 10:05
Zeci de mii de oameni sunt aşteptaţi astăzi la mănăstrile din toată ţara la slujbele religioase de Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători creştine, cunoscută şi sub numele de Sfânta Maria Mare. În această zi au loc procesiuni cu icoane, dar şi numeroase târguri de meşteşuguri.
Despre semnificaţia sărbătorii şi ce spune tradiţia creştină, aflăm de la Remus Rădulescu:
În cultul creştin Maica Domnului este omul care se bucură de cea mai mare cinstire după persoanele Sfintei Treimi. Ea L-a născut pe Fiul lui Dumnezeu ca om, iar când a murit a fost ridicată cu trupul la cer. Credinţa Bisericii că Fecioara Maria nu a rămas cu trupul în mormânt se bazează pe o tradiţie păstrată din primele veacuri creştine. Sfântul Apostol Toma nu a fost la înmormântarea Mariei la Ierusalim şi a venit după trei zile, vrând s-o mai vadă odată pe Maica Domnului a deschis mormântul şi astfel a constatat că trupul ei dispăruse. De aici credinţa că Maica Domnului a fost ridicată cu trupul la cer. Adormirea Maicii Domnului este hramul celor mai multe mănăstiri din România.
În această zi, creştinii ortodocşi şi catolici merg la Biserică unde se roagă pentru diferite nevoi sufleteşti şi materiale. De asemenea, pelerinii se îndreaptă smeriţi spre lăcaşurile de cult sau mănăstirile ce poartă hramul sărbătorii deoarece ştiu că Preacurata răspunde celor mai fierbinţi rugăciuni ale credincioşilor în această zi. De aceea, sărbătoarea de astăzi este prilejul celor mai mari pelerinaje. Ortodocşii se adună la Nicula, Rohia, Moisei, Sâmbăta, Putna, catolicii merg în pelerinaj la Radna, în judeţul Arad şi Cacica, în Suceava.
Un pelerinaj celebru în această zonă este la Mănăstirea Nicula din Gherla unde, în mod tradiţional, unii pelerini merg chiar pe jos, din diferite părţi ale ţării, în semn de devoţiune pentru Maica Domnului. Se spune că în ultimii 200 de ani, Fecioara Maria şi-a făcut apariţia în zeci de locuri de pe glob, care au fost luate, apoi, cu asalt, de zeci de milioane de credincioşi convinşi de miracol.
De numele Sfintei Maria se leagă şi înălţarea Mănăstirii Caraiman, din Buşteni deoarece în urmă cu mai mulţi ani, părintele Gherontie Puiu, a avut o viziune a Preacuratei, în timp ce se afla pe un deal de la poalele muntelui.
În România, îşi serbează în 15 august onomastica peste 2 milioane de oameni care poartă numele de Maria, Măriuţa, Mariana, Marian, sau alte derivate din acest nume.
Tuturor acestora le urăm multă sănătate, fericire şi multe împliniri alături de cei dragi! La mulţi ani!
Sursa foto: hotnews.ro