Semnătura electronică și impunerea verbală a fișei postului, contestate de BNS

Publicat de MIRELA ROTAR, 12 mai 2021, 17:39 / actualizat: 12 mai 2021, 21:07
În acest sens, Blocul Național Sindical s-a adresat instituției Avocatului Poporului, căreia îi cere să sesizeze Curtea Constituțională, care la rândul ei să se pronunțe asupra constituționalității ordonanțelor Guvernului nr 36 și 37 din 2021.
BNS cere anularea acestor ordonanțe, cărora le contestă caracterul de urgență și solicită analiza și votul în Parlament a problemelor privind votul electronic și modificările la Codul muncii.
Liderul BNS Mureș, Ciprian Petca:
Se contestă semnătura electronică a contractelor de muncă. Iar în ce privește ordonanța de urgență ce modifică Codul Muncii, problema e că se elimină obligativitatea elaborării regulamentului intern, a întocmirii fișei postului de către societăți, și permite angajatorului comunicarea verbală a atribuțiilor de serviciu către angajat. Asta implică probleme pentru relația cu ITM-ul și cu tribunalele care judecă litigiile de muncă, pentru că afectează angajații care nu au competențe digitale destul de avansate, știut fiind că suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană la nivelul competențelor digitale ale cetățenilor.
În cazul unui răspuns nefavorabil din partea Avocatului Poporului, Ciprian Petca a adăugat că BNS va relua, în nume propriu, solicitarea către Curtea Constituțională.
Instituția Avocatului Poporului confirmă primirea, din partea sindicatelor, a unor solicitări de a se adresa Curții Constituționale, pe cele două ordonanțe de urgență, iar Renate Weber a declarat că un punct de vedere oficial va fi emis până la finele acestei săptămâni:
Am primit, într-adevăr, din partea sindicatelor, solicitări de a ne adresa Curții Constituționale pe două ordonanțe de urgență în ceea ce privește semnătura electronică și felul în care fișa postului poate să fie descrisă în interiorul intreprinderilor mici. Am avut deja două rânduri de discuții cu colegii mei din Serviciul contencios, cu siguranță până la sfârșitul săptămânii vom lua o decizie, dacă vom sesiza Curtea Constituțională veți avea motivarea pusă pe siteul instituției, iar dacă nu vom sesiza Curtea Constituțională, și acest lucru va fi comunicat.
Pe de altă parte, sindicatele constată că angajatorul nu este obligat să deconteze cheltuielile, de circa 3-400 de lei, legate de crearea semnăturii electronice de către cetățean, iar apoi poate refuza angajarea și omul să rămână în pagubă, cu un demers inutil.
Valeriu Russu