Semnal de alarmă tras de pacienți

Publicat de radiomures, 16 iunie 2017, 14:54
Teama de controalele și imputările Curții de Conturi îi determină pe medicii de familie și pe medicii specialiști să nu mai prescrie rețete compensate pacienților.
Cei mai afectați sunt pensionarii cu venituri reduse și pacienții grav bolnav, nou diagnosticați.
Asociațiile de pacienți au primit deja numeroase sesizări de acest fel din partea românilor, spune președintele Coaliției Organizațiilor de Pacienți cu Afecțiuni Cronice, Radu Gănescu:
Aceeași problemă o avem și cu medicii specialiști care au pacienți noi pentru programele naționale. La fel, le este frică să dea tratament și rețete pentru că atâta timp cât nu mai sunt acele comisii de la Casa Națională le e frică de imputarea Curții de Conturi a costurilor și suntem într-o situație foarte gravă la ora actuală fără să avem un răspuns încă din partea autorităților. Singurul răspuns este că se va ridica gradul la cei cu venituri mici, de la 700 la 900 dar nu ne-a lămurit nimeni ce se întâmplă cu controalele astea care au venit retroactiv.”
Dilema cu care se confruntă reprezentanții pacienților este cine ar putea rezolva această problemă în condițiile în care România a intrat într-o criză guvernamentală.
Singura soluție, crede președintele COPAC, Radu Gănescu, ar fi o presiune din partea organizațiilor medicilor și pacienților:
Pacienții nu au acces la tratamente, le este pusă viața în pericol datorită faptului că medicii sunt speriați că li se impută absolut tot ceea ce prescriu. Nu știu cine ar trebui să dea o decizie, având în vedere schimbările din ziua de astăzi… sincer să vă spun nu știu cine ar avea curaj să dea o decizie la ora actuală. Pentru că aici trebuie să se intervină clar, cu câteva schimbări în sistem.”
Bolile pentru care o parte din medici nu-și mai asumă prescrierea de rețete sunt cele cuprinse în programele naționale, precum cele oncologice, Parkinson, scleroza, Hepatita C și altele, pentru care tratamentul este foarte scump.
Cristina Bulbescu