Semnal de alarmă, tras de medici și pacienți mureșeni, de Ziua Mondială a Diabetului

Publicat de radiomures, 14 noiembrie 2015, 14:47
Asociația Copiilor și Tinerilor Diabetici-Mureș (ASCOTID) a organizat astăzi, la Cinematograful Arta din Tîrgu-Mureș, un eveniment special dedicat Zilei Mondiale a Diabetului, ce se marchează în fiecare an în data de 14 noiembrie.
Au participat câteva sute de membrii ai asociației, medici specialiști diabetologi, psihologi și nutriționiști.
Numărul copiilor care se îmbolnăvesc de diabet și devin dependenți de insulină crește de la un an la altul iar implicarea statului lasă de dorit, spune președintele Asociației ASCOTID, Rodica Molnar:
E ziua în care îi sărbătorim pe copiii din asociație, este sărbătoarea lor. Ei sunt micuții eroi pentru că în fiecare zi se luptă cu viața. Picătura de insulină pe care și-o administrează este dătătoare de viață. Vestea proastă este că sunt din ce în ce mai mulți, numărul lor este în creștere și, din păcate, cu toate campaniile, trebuie să recunosc, cu durere, că nu se petrece nimic în sistemul sanitar care să vină în ajutorul lor. Vreau să trag un semnal de alarmă să le dea teste de monitorizare a glicemiei, o indemnizație de hrană.”
Știința medicală nu a putut determina, până acum, cauza declanșării diabetului dar se suspectează lipsa alăptării la sân a sugarului, printre cauze.
Diabetul este o boală ce nu poate fi prevenită și nici nu poate fi vindecată.
Cea mai gravă formă de boală este la copii care trebuie să-și administreze de 5,6 ori pe zi o injecție cu insulină, iar unii se îmbolnăvesc de la vârsta de un an.
Medicul specialist diabet, nutriție și boli metabolice, Irina Muntean:
Diabetul Tip 1 este coșmarul geneticienilor. Este o boală autoimună. Nimeni nu știe ce face ca sistemul autoimun să se îndrepte asupra propriei structuri și să o atace și să o distrugă. Nu știm de ce crește numărul cazurilor. Există doar supoziții, că ar fi legat de consumul, în fragedă copilărie, la sugari, de lapte de vacă, că ar fi boli virale care ar declanșa ulterior procesul autoimun. Din păcate, odată declanșat procesul autoimun, nimic nu poate stopa progresia spre diabet.”
Potrivit datelor statistice ale asociațiilor pacienților cu diabet, în România există 3.000 de copii cu diabet și 4.000 de tineri la care a debutat boala în copilărie.
Aceștia folosesc, zilnic, 6 teste de glicemie, jumătate fiind suportate de stat la copii și doar unul, pe zi, la tineri.
Cristina Bulbescu
Foto: RTM