Semnal de alarmă tras de Avocatul Poporului privind lipsa serviciilor de îngrijire
Publicat de Rotar Mirela, 14 martie 2024, 12:00
Bătrânii, persoanele cu dizabilități, dar și cei fără adăpost nu primesc serviciile de îngrijire necesare, se arată într-un raport lansat săptămâna aceasta de instituția Avocatului Poporului. Aceste servicii, sunt „dezvoltate insuficient” la nivel urban și complet absente la nivel rural.Lipsa serviciilor pentru cazurile sociale aglomerează spitalele de urgențe care sunt blocate cu internarea acestor persoane, în lipsa așezămintelor sociale.
Studiul Avocatului Poporului arată că, într-un singur an, sute de cazuri sociale au fost internate săptămâni la rând în spitalele de urgență din Târgu Mureș și Brașov. Situația este similară la nivel național. În unele cazuri, aceste persoane ajung pe stradă, din lipsa alternativelor precizează Cornelia Cor, consilier al Avocatul Poporului Brașov:
La Spitalul de Urgență Brașov, începând cu luna aprilie 2022 și până în aprilie 2023, au fost internați 233 de pacienți, cazuri sociale: fără aparținători, fără locuință, fără acte de identitate, fără venituri, cu probleme medicale care-i pun în situații de risc cum ar fi amputațiile de membre, boli în stadiu avansat și cu imposibilitate de a se mai recupera, nefiind identificate locuri disponibile pentru preluarea acestor pacienți după externare. În ceea ce privește spitalele din Târgu Mureș au fost raportați (în aceeași perioadă) 322 de pacienți, cazuri sociale, care au determinat menținerea în unitatea sanitară de 4-6 săptămâni.
În situații dificile se găsesc și persoanele vârstnice de îngrijirea cărora trebuie să se ocupe exclusiv familia și fără să existe sprijin din partea statului.
Datele statistice mai arată că, încă din 2020, numărul persoanelor vârstnice a depășit numărul tinerilor în România.
Avocatul Poporului a făcut o serie de recomandări pentru autorități, dar și pentru modificări legislative care să dezvolte rețeaua de asistenți personali profesioniști, mai spune Cornelia Cor:
Se impune creșterea numărului de servicii sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilități la nivelul autorităților locale. De asemenea, asistentul personal reprezintă alternative viabile dezinstituționalizării. Se mai impune sprijinirea primăriilor pentru dezvoltarea de servicii sociale, fie că vorbim de servicii publice sau de parteneriate publice private. De asemenea, am solicitat dezvoltarea de servicii alternative pentru persoanele adulte cu dizabilități. O altă soluție ar fi creșterea numărului de locuri în centrele de asistență medico-socială.
În județul Mureș sunt, la această dată, circa 90 de centre rezidențiale, unde sunt adăpostite 1.700 de persoane, dintre care peste 1.000 sunt vârstnici, 450 sunt copii iar 190 sunt persoane cu dizabilități.
Autor: Cristina Bulbescu