Semnal de alarmă tras de Asociaţia Energia Inteligentă
Publicat de Rotar Mirela, 2 august 2024, 11:15 / actualizat: 7 august 2024, 16:55
Discrepanța tot mai mare între câștigurile salariale din zona urbană și cea rurală face ca persoanele din mediul urban să treacă mai ușor peste tranziţia energetică, în timp ce multora de la sate le e imposibil să-i facă față.
Conform datelor INS, câștigurile în mediul urban au fost de 1,5 ori mai mari decât în cel rural în 2023.
Iar facturile la energie în zonele de sate sunt mai mari decât în orașe.
Tranziţia energetică va veni cu obligaţii financiare noi care vor adânci discrepanţa, spune Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă:
Noi taxe care se vor institui pe clădiri, noi taxe care se vor institui pe folosirea anumitor forme de energie sau taxa de pe CO2 sau taxa pe maşini nu vor ţine seama de mediul urban sau mediul rural va adânci această sărăcie şi într-un final ceea ce ar trebui să fie un nou început, o evoluţie a României pentru o anumită parte, care reprezintă circa 40% din populaţie care trăieşte în mediul rural va fi un adevărat dezastru.
Soluţia este gândirea unor planuri diferenţiate pentru mediul urban de cel rural, argumentează Dumitru Chisăliţă:
Ceea ce am dorit noi a fost să tragem un semnal de alarmă că tranziţia nu trebuie privită simplu şi uşor şi că nu trebuie neglijate aceste particularităţi mari de la nivelul ţării. Politicile trebuie să vină să contracareze formarea celor două Românii, o Românie bogată şi dinamică şi o Românie rurală sărăcă şi părăsită.
În judeţul Mureş, aproximativ 52% din populaţie locuieşte în mediul urban, iar 48% în mediul rural.
Autor: Sanda Vițelar