Semnal de alarmă privind răspândirea virusului hepatitic
Publicat de Rotar Mirela, 29 iulie 2024, 13:00 / actualizat: 29 iulie 2024, 16:16
Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România și medicii specialiști fac un apel în privința accesului la prevenție, depistare și tratament mai facil al hepatitelor virale, în condițiile în care România continuă să fie fruntașă în Europa la numărul cazurilor de hepatită.
Apelul a fost făcut în contextul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitelor. Președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România, Marinela Debu:
Pacientul are nevoie să fie depistat, dacă se poate, în localitatea lui. Odată depistat, pacientul trebuie să aibă acces la investigațiile suplimentare necesare cât mai aproape de el. Spre exemplu, la Târgu Mureș, care e un centru universitar important, se poate face orice investigație iar tratamentul este disponibil în tot județul Dar, dacă mergeți puțin mai încolo, în Harghita, spre exemplu, acest lucru nu se mai poate face atât de ușor. Din noiembrie 2023, inclusiv anumite categorii de adulți, persoane aflate la risc, se pot vaccina gratuit.
Hepatita B se transmite pe cale sexuală iar în categoria de risc sunt și cei care își fac tatuaje sau care trăiesc în anturajul unei persoane infectate.
În 70% din cazuri, boala nu dă simptome iar testarea este singura metodă de a depista prezența virusului în organism.
Vestea bună este că, depistate din timp, hepatitele se vindecă mai spune Marinela Debu:
În primul rând, există un risc de transmitere dacă nu ești vaccinat, dacă ai un comportament de viață mai puțin adecvat sau, pur și simplu, accidental. În primul rând, hepatita B se transmite pe cale sexuală, și ambele virusuri, prin sânge. De foarte multe ori, o persoană infectată nu are nici un simptom. Vă dau un exemplu: dacă cineva se simte obosit, are dureri musculare și stare de greață, se gândește că poate avea hepatită? Acestea sunt unele dintre simptome.
Ultimele studii ale Institutului Național de Sănătate Publică arată faptul că, după introducerea tratamentelor revoluționare fără interferon, cazurile de hepatită C au scăzut la sub 140.000 în România.
De asemenea, se estimează că peste 6% din populația generală suferă de hepatită B.
Virusul hepatitic B și virusul C sunt principalele virusuri care generează cancerul de ficat.
Autor: Cristina Bulbescu