Semnal de alarmă privind închiderea oficiilor poștale
Publicat de Rotar Mirela, 14 ianuarie 2025, 14:00 / actualizat: 14 ianuarie 2025, 15:52
Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România a publicat o scrisoare deschisă adresată guvernanților privind intenția conducerii Poștei Române de a desființa structurile poștale.
Două ședințe ale Adunării Generale a Acționarilor Poștei Române au fost programate pentru mâine, 15 ianuarie, și în 22 ianuarie, ambele având pe ordinea de zi restrângerea activității companiei.
Închiderea oficiilor poștale ar avea un impact dezastruos nu doar asupra Poștei, care are capital de stat peste 95%, dar și asupra angajaților și cetățenilor români în general, precizează pentru Radio Târgu Mureș președintele Sindicatului Lucrătorilor Poștali, Florin Gheorghiu:
,,Directorul general al Poștei Române a prezentat o notă prin care dorește desființarea structurilor poștale, adică agenții, ghișee, oficii poștale. Lucrul acesta înseamnă, pe de o parte, pierderi de venituri pentru Poșta Română și pierdea a cel puțin câtorva sute de locuri de muncă. Prin retragerea Poștei Române de pe piață, rămân terenuri și construcții, proprietatea Poștei, care vor fi vândute sau scoase la închiriat sub prețul pieței pentru că, ci siguranță, există astfel de cazuri.”
Sindicatele din Poșta Română mai atrag atenția asupra eșecului conducerii de a implementa un plan coerent de redresare în ultimii trei ani, când a fost numit Valentin Ștefan în funcția de director general al Companiei Naționale Poșta Română, motiv pentru care cer demiterea întregii echipe manageriale.
În scrisoarea deschisă se mai arată faptul că Poșta Română a ajuns să mai dețină doar 5% din piața de curierat, deși compania are capacitatea de a fi cel mai bun furnizor de servicii comerciale, pe lângă rolul de pilon al securității și infrastructurii naționale.
În consecință, sindicaliștii din Poșta Română solicită Guvernului să intervină prompt pentru a proteja acest serviciu public esențial și să inițieze măsuri de modernizare a lui, de diversificare și viabilitate pe termen lung.
Autor: Cristina Bulbescu