Semnal de alarmă privind consumul de antibiotice

Publicat de MIRELA ROTAR, 15 februarie 2018, 17:13
Colegiul Pacienților din România a depus o petiție, zilele trecute, la Administrația Prezidențială, Parlament și la Ministerul Sănătății prin care avertizează autoritățile că România pune în pericol sănătatea populației prin consumul exagerat de antibiotice.
Este vorba, în special, de consumul pe scară largă a antibioticelor de ultimă generație, fără efectuarea antibiogramei care să dovedească necesitatea și eficiența tratamentului.
La farmaciile din Tîrgu-Mureș se confirmă acest fapt, cel puțin în această perioadă de vârf epidemic, când aproape fiecare rețetă conține și un antibiotic.
Farmaciile nu eliberează antibiotice fără prescripție, ne asigură vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor Mureș, Mariana Moldovan:
Dacă este vreun caz de urgență sau de continuarea tratamentului pentru vreo două zile noi îi dăm antibiotic dar noi nu eliberăm din proprie inițiativă sau la cerere. Însă, aproape fiecare rețetă e cu antibiotic la cei acuți și care sunt acum cu virozele respiratorii. Nu cred că se face antibiograma iar de multe ori nu se poate aștepta sau e costisitoare. Și care antibiograme se fac, probabil nu sunt dotate laboratoarele, sunt cu niște antibiotice care sunt depășite sau care nu se găsesc în circulație.”
Antibioticele nu trebuie luate dacă nu există prescripție medicală, spune Ileana Mihăescu, medic de familie din Tîrgu-Mureș,:
În cabinetul meu nu se dau antibiotice nejustificat însă toți pacienții care au ajuns prin serviciile de urgență au venit cu prescripții de antibiotice. În general, bolile virale nu se bucură de tratamentul antibiotic, în sensul că nu se ameliorează simptomatologia, nu se vindecă boala cu antibiotic. În primele 4-5 zile de la debutul bolii în nici un caz n-ar trebui introdus antibioticul. Dacă situația se agravează și trece de la infecția virală către una bacteriană, atunci sigură că se justifică tratamentul antibiotic. Altfel, chiar nu are sens.”
Rezistența microbiană este una din problemele semnalate, nu numai în România, ci în întreaga lume, de către organismele privind siguranța alimentară și cele de boli infecțioase. Această rezistență este dată și de utilizarea antibioticelor în zootehnie, chiar și la albine.
Totuși, decizia de a prescrie antibiotic aparține medicului, spune președintele Comisiei de Sănătate de la Camera Deputaților, dr. Florin Buicu:
Ne confruntăm, în ultima perioadă, la o creștere a rezistenței microbilor la antibioticele existente pe piață. Nu au mai fost descoperite antibiotice noi și lupta pe care sistemul de sănătate o duce să știți că e o luptă importantă. În momentul de față, decizia aparține medicului, pentru administrarea antibioticelor. Prin orele de educație medicală continuă pe care orice medic e obligat să le aibă în fiecare an, medicul este informat despre aceste lucru. El este obligat, practic, să se informeze.”
O speranță în lupta cu rezistența microbilor la tratamentele clasice ar putea veni de la, așa numitele bacterii canibale, potrivit unei recente descoperiri științifice a cercetătorilor belgieni. Anumite bacterii, prezente în flora intestinală, acționează ca niște ”canibali”, au proprietăți care pot fi utilizate pentru a lupta împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice.
În jur de 700 de specii de bacterii și ciuperci alcătuiesc flora intestinală, iar numărul acestora se schimbă în timp și variază de la un individ la altul, în funcție de genetică sau alimentație.
Cristina Bulbescu