Seminţele de bumbac duse de chinezi pe Lună au încolţit

Publicat de MIRELA ROTAR, 17 ianuarie 2019, 14:15 / actualizat: 26 ianuarie 2019, 10:52
Semințele transportate pe Lună de misiunea Chinei „Chang’e-4” au încolţit, anunţă China National Space Administration (CNSA). Anunţul marchează o premieră în privinţa materiei biologice crescute pe Lună, evenimentul fiind considerat un pas important spre explorarea spațială pe termen lung.
Plantele au mai fost cultivate pe stația spațială internațională, dar niciodată pe Lună, informează cercetătorii. Astfel, cultivarea de plante pe Lună va fi integrată în misiunile spațiale pe termen lung, care ar dura aproximativ doi ani și jumătate. Asta ar însemna că astronauții ar putea să-și producă şi să-și recolteze propriile alimente în spațiu, reducând nevoia de a reveni pe Pământ pentru a-și reface aprovizionarea.
Sonda Chang’e 4, care s-a aşezat pe faţa ascunsă a Lunii pentru prima dată în istorie, a dus la bordul său seminţe de bumbac, rapiţă, cartof şi gâscariţă, semințe de fructe, mostre de drojdie şi ouă de musculiţă de oţet pentru a crea “o minibiosferă simplă”- un mediu artificial, auto-susținut, notează Agenţia chineză Xinhua. Experimentul mini-biosferă pe Chang’e-4 este conceput pentru a testa fotosinteza și respirația – procesele din organismele vii care duc la producerea de energie. Întregul experiment este cuprins într-un recipient proiectat de către 28 de universități chineze.
Organismele din interior au o sursă de aer, apă și nutrienți pentru a le ajuta să crească. Dar una dintre provocări, spun oamenii de știință chinezi, este menținerea temperaturii favorabile creșterii atunci când condițiile de pe Lună trec de la -173C la 100C sau mai mult.
Ei trebuie, de asemenea, să controleze umiditatea și substanțele nutritive. Unii au ridicat problema dacă experimentul riscă să „contamineze” Luna cu material biologic, dar oamenii de știință cred că acest lucru este puțin îngrijorător, mai ales că există deja containere de deșeuri umane pe Lună, lăsate în urmă de astronauții misiunilor Apollo.
Agenţia chineză Xinhua a anunţat că sonda a înregistrat în jur de 170 de imagini, care au fost trimise înapoi pe Pământ, informează BBC.
Dana Boieriu
Sursa: bbc.com