Seminar despre detecția cazurilor potențiale de violență sexuală și de trafic de persoane destinat comunității de ucraineni din județul Mureș

Publicat de Andrei Borz, 23 octombrie 2022, 13:59
La seminarul din acest sfîrșit de săptămână organizat de Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică și Ambasada Franței, cu sprijinul local din partea Asociației Suryam și MuresHub, au participat peste 40 de persoane.
Potrivit statisticilor, atât România, cât și Ucraina au o incidență ridicată a traficului de persoane, situație agravată de războiul din țara vecină.
Președintele Asociației Suryam, Marius Dumitrescu:
Din datele prezentate în cadrul evenimentului, aproximativ 80.000 de ucraineni au fost înregistrați în România, dar din aceștia doar 67.000 au solicitat protecția temporară și nu putem să nu ne întrebăm ce se întamplă cu cei 13.000 de refugiați ucraineni care au încă statut de turist în România. În acest moment, este foarte greu să fie organizate cursuri de limba română pentru refugiații ucraineni și, astfel, barieră lingvistică îi face mult mai vulnerabili, fiindu-le teamă să se adreseze autorităților.
O soluție la bariera lingvistică o reprezintă cursurile de limba română.
Proiectul MureșHub alături de Centrul de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați CTR Nicolina din Iași organizează în prezent cursuri online de limba română pentru 78 de refugiați ucraineni.