Self-care cu un nou dispozitiv revoluţionar

Publicat de Corina Muntean, 26 noiembrie 2018, 08:35 / actualizat: 26 noiembrie 2018, 14:11
Analizele medicale sunt în general costisitoare, peste tot în lume, chiar și dacă urmăresc identificarea unei singure boli. Însă, un nou dispozitiv hi-tech face un pas important către ideea de diagnosticare multiplă, putând identifica o varietate de boli. Informația a fost publicată pe un site care urmărește descoperirile de top ale univeristăților din SUA, Marea Britanie, Canada, Europa, Asia și Australia.
Dispozitivul portabil se numește enVision și este un adevărat rai al ipohondrilor. Acesta poate să monitorizeze o mulțime de afecțiuni printre care Zika, Ebola, hepatita și malaria. De asemenea, poate identifica diferite tipuri de cancer și boli genetice, anunță site-ul nonprofit Futurity, preluat de Playtech.ro. Futurity este site-ul care găzduiește articole de mare interes despre descoperirile de ultimă oră ale unui grup de câteva zeci de univerități de top de pe toate continentele. Cât despre dispozitiv, el are nevoie de un interval de timp de doar 30 de minute până la o oră pentru a detecta prezența bolilor, ceea ce face testul de două până la patru ori mai rapid decât metodele existente de diagnosticare a infecțiilor. Un alt avantaj al dispozitivului este prețul extrem de accesibil al testului – mai puțin de un cent, adică testul de 100 de ori mai ieftin decât cele actuale. „Platforma enVision este extrem de sensibilă, precisă, rapidă și ieftină. Funcționează la temperatura camerei și nu necesită încălzitoare sau pompe speciale, ceea ce o face foarte portabilă”, a declarat Shao Huilin, liderul echipei de cercetare și profesor asistent la Biomedical Institute for Global Health Research and Technology. Studiul publicat în jurnalul „Nature Communications” precizează că cercetătorii au folosit Virusul Papiloma Uman (HPV) pentru a valida performanța dispozitivului. Oamenii de știință au precizat că enVision este capabil să indice subtipurile aceleiași boli, dar și diferențele din acestea. Rezultatele testului sunt ușor de verificat, deoarece își schimbă culoarea în maro, dacă boala este prezentă. Poate cea mai bună veste este că dispozitivul aduce, practic, un adevărat laborator la îndemâna pacientului. Este nevoie de o pregătire minimă pentru a administra și interpreta testul, ceea ce îl face mult mai ușor de folosit față de celelalte metode existente. Fiecare test este realizat într-un cip mic de plastic preîncărcat cu o mașinărie moleculară ADN care este proiectată să recunoască moleculele specifice bolii. Dacă se dovedește real, este un prim pas spre ideea de self-care, prin care, în viitor, populația asistată de tehnologie și inteligență artificială să-și depisteze bolile și să-și administreze singură tratamentul medical specific.
Surse: www.playtech.ro, www.futurity.org
Ascultati rubrica Info Gadget, realizată de Virgil Natea, de luni până miercuri, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele de 102,9 FM sau 98,9 FM.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean