Sediul ISU Mureș stă pe un strat de plumb
Publicat de Uifalean Cristian, 28 iunie 2023, 16:00
Descoperirea a fost realizată de constructorii care reabilitează clădirea Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș de pe strada Horea din Târgu Mureș.
Stratul de plumb a fost folosit la ridicarea clădirii, ca izolație, iar acum nu mai poate fi eliminat.
În schimb, este izolat și nu prezintă niciun fel de pericol, a arătat șeful ISU ”Horea” Mureș, general Călin Handrea.
Ne-a povestit constructorul că izolarea dintre fundație și clădire s-a făcut cu plumb, ceea ce i s-a părut și lui foarte interesant pentru că plumbul, și atunci ca și acum, este un element destul de rar și scump. El e izolat, dacă ar fi trebuit eliminat ar fi trebuit cu totul demolată clădirea pentru că, efectiv, izolează toată fundația de clădire. (…) Clădirea își va recăpăta forma care a fost inițial pentru că proiectantul a căutat în arhive și a găsit poze cu clădirea de acum aproximativ o sută de ani.”
Lucrările de la sediul inspectoratului ar fi trebuit să se termine în acest an, însă din cauza unor elemente suplimentare acestea se vor finaliza în primăvara anului viitor.
Revine generalul Călin Handrea:
Suntem într-o nouă licitație, care urmează să se finalizeze foarte curând, au apărut niște lucrări suplimentare, iar necesarul de energie electrică nu ne era suficient, având în vedere dotarea pe care am prevăzut-o ulterior. Proiectul inițial a fost din 2016, în 2019 a fost atribuită lucrarea și multe în acest timp, din 2016 până în 2023 s-au schimbat, avem prevăzute ventiloconvectoare, instalație de climatizare, etc. și atunci nevoia de electricitate e mai mare și avem nevoie de un nou post de transformare. Sperăm să se finalizeze anul viitor, în primăvară.”
Până la finalizarea lucrărilor, o parte din personal s-a mutat în clădirea fostului Liceu de Chimie de pe strada Gheorghe Doja, iar personalul de intervenție, alături de autospeciale și celelalte utilaje, au rămas într-o clădire secundară de lângă sediul central al inspectoratului.
Autor: Raluca Creț