Sediul artiștilor plastici din Târgu Mureș, în atenția consilierilor locali

Publicat de Corina Muntean, 5 august 2020, 15:43
Mai mulți consilieri locali au vizitat miercuri atelierele UAP România filiala Mureș din str. Bolyai nr. 5, pentru a cunoaște doleanțele artiștilor nemulțumiți de posibilitatea pierderii acestor ateliere.
Aceștia reclamă faptul că nu au fost anunțați despre inițiativa unui consilier local de a propune un schimb de clădiri cu Consiliul Curatorial Reformat din Tîrgu Mureș, situație neagreată artiștii plastici.
Președinta filialei UAP Mureș, Mana Bucur, susține că există un protocol cu SC. Locativ SA și implicit cu Primăria Tg.Mureș, prin care nicio decizie privind acea clădire să nu se ia fără acordul artiștilor.
A fost o vizită benefică, îi apreciez pe cei doi consilieri care s-au străduit să vină la fața locului și să se intereseze despre ce e vorba. Nu poți să decizi asupra unei clădiri care nu e goală. Aici se întâmplă ceva, aici sunt oameni, nu sunt bagaje să le încarci într-un camion și să le duci într-alt loc. Suntem dispuși dialogului, nu suntem barbari, normal, dar dacă se decide să părăsim această clădire, dacă nu o să ne dea ceva mai bun, nu stăm la discuții.
Consilierul local Csiki Zsolt a recunoscut că nu a existat un dialog prealabil ședinței de Consiliu de săptămâna trecută, când s-a decis amânarea proiectului.
Acesta își propune inițierea unor discuții cu toate părțile implicate și spune că până la ședința Consiliului Local Tg. Mureș, din 27 august, trebuie verificată legalitatea și oportunitatatea inițiativei:
Concluzii nu am tras, urmează să mai discutăm și cu Biserica Reformată, cu direcțiunea Liceului Bolyai și trebuie găsite soluții prin care acești artiști să aibă spații de creație, să fie în siguranță. Desigur, există și varianta mutării lor de acolo, dar eu mi-aș dori ca ei să vină și să afirme că sunt mulțumiți de locația primită, că au condiții nemaipomenite de creație, de igienă. Dar, până nu se găsește o altă locație, nu putem să ne jucăm cu soarta sau cu cariera unor oameni, de pe o zi pe alta.
În edificiul din strada Bolyai, monument istoric și patrimonial, funcționează de 40 de ani atelierele de creație a peste 23 de artiști vizuali membrii UAP.
Aceștia plătesc chirii, impozite, și au făcut în timp investiții importante în amenajările spațiilor de creație, iar unii dintre ei găzduiesc proiecte cu finanțări importante.
Artiștii au făcut o petiție, au strâns până acum peste 500 de semnături, au făcut demersuri la Ministerul Culturii, la Patrimoniu, la conducerea UAP București și speră într-o rezolvare favorabilă a problemei lor.
Valeriu Russu