Securitatea financiară a magistraților, garanția unei justiții independente
Publicat de Rotar Mirela, 3 noiembrie 2022, 15:49 / actualizat: 3 noiembrie 2022, 16:56
E concluzia rezoluției comune a președinților curților de apel din România, întruniți la finele lunii trecute la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Aceștia condamnă o campanie mediatică la adresa magistraților, legată de vârsta de pensionare și de pensiile acestora.
Printre semnatari se numără și președintele Curții de Apel Tg. Mureș, Andreea Ciucă. Judecătoarea a declarat pentru Radio Tg.Mureș că este în pregătire un proiect de ordonanță de urgență prin care, prevalându-se de prevederile Planului Național de Redresare și Reziliență, se reduc fondurile alocate pensiilor ocupaționale, aspect cu care magistrații nu sunt de acord.
Președintele Curții de Apel Tg. Mureș, Andreea Ciucă:
Dacă nu respectăm ideea că o justiție independentă este unul dintre pilonii statului democratic de drept, atunci, practic, nu prea mai avem ce discuta, decât despre un stat totalitar. Și atunci, de vreme ce Statutul judecătorului are repere constituționale clare, nu are cum PNRR-ul să “bată” Constituția! Dacă judecătorul este controlat de celelalte puteri, dacă nu are asigurată independența în toate componetele sale, inclusiv independența financiară, primul- și ultimul- suferind din cauza acestei situații este cetățeanul.
Judecătoarea Andreea Ciucă spune că la ora aceasta nu există vreo cerere de ieșire la pensie din Curtea de Apel Tg. Mureș și instanțele arondate, în condițiile în care deficitul de magistrați este de circa 30 la sută.
Valeriu Russu