Sectorul cărnii de porc din România riscă să dispară în 2-3 ani
Publicat de Corina Muntean, 2 decembrie 2021, 15:24
Cauzele sunt legate de importuri, care acoperă 80 la sută din carnea din galantare, de efectele pestei porcine africane dar şi de vânzările necontrolate din piaţa micilor crescători.
Astfel, cu toate că legea interzice acest tip de comerț, pe platformele de vânzări se găsesc sute de anunţuri cu preţuri cuprinse între 12 şi 16 lei pe kilogramul de carne de porc în viu.
Crescătorul de porci din Ungheni, Ioan Pop prevestește un viitor sumbru pentru industria cărnii de porc românești:
Dacă în 89 produceam 24 de milioane de porci pe an, azi în România se produc în ferme 2 milioane, anul viitor vom mai avea 1 milion și peste 2 ani niciunul! Noi astăzi nu producem mai mult de 20% din carnea de porc pe care o consumă nația român. Piața la negru nu poate fi eliminată fiindcă în România ea nu este reglementată, iar orășenii care nu au posibilitatea să cumpere de la persoanele fizice de la țară, se pot adresa magazinelor din orașe ale producătorilor de carne din ferme proprii. După părerea mea, în magazine față de anul trecut, nu va crește prețul la carnea de porc. Dar dacă se cumpără carcasă, se ajunge la 9 lei kilogramul.
Deocamdată producătorii dau asigurări că în jud. Mureș carnea de porc este sigură și de bună calitate. Unitățile de procesare oferă însă prețuri foarte mici, a arătat Ioan Pop, membru al Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România:
Unitățile de abatorizare oferă în jur de 6 lei pe kilogramul viu, pe când pe piața liberă unde producătorul de la țară e în contact direct cu cumpărătorul, e între 10 și 11 lei. Cam de un an și jumătate, fermele de porci industriale din județul Mureș vând porcul în pierdere cam cu 250 de lei pe cap. În acest an, din cauza creșterii prețurilor la cereale, la gaz și curent electric de 4 ori, prețul de cost a crescut foarte mult iar prețul de livrare nu a crescut deloc. Și asta se datorează faptului că se importă foarte multă carcasă ieftină de afară, din ferme unde au altă susținere din partea statului respectiv.
În județul Mureș, din data de 22 noiembrie nu mai există niciun focar de pestă porcină africană. Dacă la ora actuală situația epidemiologică din județ este sub control, în zilele următoare DSVSA Mureș își va intensifica controalele, inclusiv în trafic, împreună cu Poliția.
Directorul adjunct al Direcției Sanitare Mureș, Lucian Goga:
Intensificăm controalele în unitățile care produc, procesează, depozitează, transportă și valorifică produsele de origine animală și non animală. La ora actuală nu au fost semnalate nici de cetățeni și nici de inspectorii noștri nu au găsit nereguli în ce privește acest lanț, de la producere până la comercializare a produselor. Urmează intensificarea controalelor în trafic, împreună cu Inspectoratul Județean de Poliție, pentru prevenirea și depistarea eventualelor mișcări ilegale de porcine. Sfătuim cetățenii care nu sacrifică porc pentru consum propriu, să-și cumpere carne și alte produse din magazine autorizate sanitar-veterinar, pentru că acestea sunt sigure.
Crescătorii care îşi sacrifică porcii în gospodărie, pentru Crăciun, vor putea să facă examenul trichineloscopic în pieţele agroalimentare, unde Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va organiza puncte de permanenţă.
ANSVSA averitizează cetățenii să cumpere numai carne verificată, pentru că cea achiziționată la marginea drumului, necontrolată sanitar-veterinar, poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii.
Valeriu Russu