Secțiile de neonatologie din Sighișoara și Reghin, dotate de Salvați Copiii cu aparatură modernă
Publicat de Rotar Mirela, 19 octombrie 2022, 12:30 / actualizat: 24 octombrie 2022, 11:00
Organizația Salvați Copiii va dota cu aparatură medicală performantă 45 de secții de neonatologie din țară de gradele 1 și 2, printr-un nou program de reducere a mortalității infantile. Investiția este de un milion de euro și provine de la Fundația OMV-Petrom.
Salvați Copiii România desfășoară de 12 ani astfel de programe, timp în care au fost investiți 8,5 milioane de euro în aparatură pentru secțiile de neonatologie din peste 100 de spitale din țară.A fost asigurat, astfel, tratamentul adecvat pentru cel puțin 30.000 de copii. Organizația face apel și la alte companii să direcționeze cei 20% din impozitul pe profit pentru a ajuta la reducerea mortalității infantile și din spitale.
Managerul de proiect din cadrul Organizației Salvați Copiii, Ștefania Mircea:
De curând, am lansat un nou program: Investiție în aparatură medicală performantă, care va ajunge în 45 de spitale, un milion de euro cu ajutorul Fundației OMV-Petrom. Vom ajunge și la dumneavoastră în județul Mureș iar lista cu echipamente este făcută în urma consultării cu medicii. Deci, noi primit de-a lungul anului tot felul de solicitări de la medici, de la cele mai simple aparate, incubatoare, ventilatoare, monitoare, până la pătuțuri de nou-născuți, în funcție de ceea ce duc lipsă secțiile sau compartimentele de neonatologie.
Printre beneficiarii acestui nou program se numără spitalele din Rupea, Gheorgheni, Reghin și Sighișoara.
La Spitalul Municipal ”dr. Eugen Nicoară” din Reghin sunt 20 de paturi pentru nou-născuți și 5 pentru prematuri. Doar cazuri ușoare pot fi tratate, însă aici, precizează Narcisa Fărcaș, managerul Spitalului din Reghin:
Noi am făcut o listă foarte lungă și ar fi mult să vă spun dar printre ele sunt ventilator de transport, incubator deschis, aparate pentru investigațiile necesare la prematuri și acum, vom vedea ce vom primi… Noi, avem acest avantaj că suntem doar la 30 de km distanță până la Maternitatea de nivel 3 și e mai ușor pentru noi. După stabilizarea la noi, pleacă la Târgu Mureș iar noi avem nevoie de aceste echipamente pentru stabilizare și pentru o diagnosticare cât mai rapidă. Organizația Salvați Copiii prin acest proiect ajută foarte mult pentru reducerea mortalității infantile.
O listă lungă de aparatură medicală, inclusiv mobilier pentru nou-născuți, a fost trimisă sponsorilor și de la Spitalul din Sighișoara. Aici, s-au născut 470 de copii anul trecut, dintre care 41 erau prematuri. Noi dotări ar fi nevoie și pentru sala de nașteri, precizează managerul Spitalului, Tanaszi Sarolta:
Suntem foarte bucuroși și le așteptăm aceste dotări. Este un plus pentru noi și pentru mamele care ar veni să nască la noi, și asta și dorim, să creștem numărul de nașteri. La momentul actual, avem echipamente mai învechite și ar necesita o schimbare. Am solicitat de la echipamente de mobilier, la cădițe, lampă de fototerapie și ecograf, iar pentru obsetrică-ginecologie, ar fi nevoie de o masă de naștere și alte echipamente medicale foarte utile.
România rămâne pe primul loc în UE la mortalitate infantilă, înaintea Bulgariei și a Slovaciei, cu o rată de 5,6 la mia de nou-născuți.
Peste 1.000 de copii cu vârsta sub un an au murit în anul 2021 în România, multe dintre aceste decese putând fi prevenite prin acces la servicii medicale în timpul sarcinii și prin dotarea maternităților și secțiilor de neonatologie cu aparatură medicală performantă.
Cristina Bulbescu