Secția de Oftalmologie din Miercurea Ciuc, s-a redeschis
Publicat de Hategan Raul, 23 iunie 2022, 20:17 / actualizat: 23 iunie 2022, 23:39
Activitatea a fost suspendată timp de patru luni, după ce 14 pacienți operați de cataractă senilă au dezvoltat o inflamație a globului ocular în urma infectării în spital cu o bacterie periculoasă.
13 pacienți au fost reoperați, iar trei dintre ei și-au pierdut complet vederea la ochiul operat. În cazul altor șase pacienți, vederea s-a deteriorat.
Secția a avut nevoie de reacreditare din partea Autorității Națională de Management al Calității.
Redeschiderea secției de Oftalmologie a fost anunțată ieri într-o conferință de presă de președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, care a precizat că nu a fost vorba de malpraxis în acest caz.
De asemenea, nici la DSP Harghita nu a fost înregistrată nicio sesizare din partea pacienților sau aparținătorilor.
Instituția a constatat însă, imediat după eveniment, o serie de nereguli. Acestea au vizat probleme severe de nerespectare a măsurilor de sterilizare și a procedurilor, motiv pentru care a aplicat amenzi în valoare totală de 30.000 lei, sancțiune ce a fost contestată.
Acum, sala de operație și blocul operator au fost complet renovate, iar circuitele au fost refăcute, a precizat pentru Radio Târgu Mureș, șefa DSP Harghita, dr. Tar Gyongy:
E totul OK. Și-a reprimit acreditarea și merge totul mai departe. Și-au rezolvat problemele pe care le-am prescris… Dar, când a venit echipa de control a Ministerului Sănătății (după două luni – n.r.), era totul în șantier deja acolo, nu mai era sală de operație. Deci, nu mai era nimic în plus de văzut. Din păcate, personalul din Oftalmologie, inclusiv cu șeful de secție care a operat, nu au fost foarte precauți și foarte corecți deși aveau protocoale foarte bine făcute pentru asigurarea sterilizării. Nu s-a depus încă nici un dosar pentru malpraxis sau sesizare din partea celor în cauză.
Autoritățile sanitare harghitene spun că e posibil să fie depuse sesizări de malpraxis în acest caz, deși legislația este foarte stufoasă și presupune cheltuieli de mii de lei pentru cei care fac sesizarea, ceea ce îi descurajează pe oameni.
Legea spun că pacienții sau aparținătorii care suspectează un caz de malpraxis, trebuie să plătească costurile totale de constatare a unei comisii de experți.
Cristina Bulbescu