Secretul unor sărbători liniştite: moderaţie în alimente şi alcool

Publicat de radiomures, 29 aprilie 2016, 15:03
O masă îmbelşugată de sărbători îl poate trimite chiar şi pe cel mai sănătos om pe mâna medicilor.
De aceea, înaintea fiecărei ocazii de petrecere, medicii recomandă moderaţie, mese mici şi dese, cu cât mai multe fructe şi legume.
Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Mureş, Remus Şipoş:
Trebuie să avem grijă de ce şi cât mâncăm, mai ales acei creştini care au ţinut postul Paştelui, este bine ca de sărbători să fie mai prudenţi şi mai atenţi cu alimente, cât şi cum consumă. Se ştie, carnea de miel este o mâncare puţin mai grea, la fel şi ouăle pot să dea tulburări, în special pacienţilor care se ştiu cu afecţiuni hepatice şi cei cu colecistopatii adică, mai popular, cei care au mai avut probleme cu fierea. Medicii recomandă nu mese bogate cantitativ, ci mese la care să se consume cantităţi mai mici, dar numărul meselor să fie mai frecvent.”
Medicii avertizează şi în privinţa consumului de alcool, care se poate reflecta şi în armonia din familie.
Revine Remus Şipoş:
Recomandăm să nu se bea cu fiecare musafir care ne trece pragul, ci să ciocnim un pahar pentru a avea parte de sărbători fericite. Abuzul de alcool nu poate să aducă nimic bun, nici pentru sănătatea individului, nici pentru armonia familiei. De aceea, recomandăm nu doar un consum raţional de alimente, ci şi un consum raţional în ceea ce priveşte băuturile alcoolice.”
Cei care fac abuzuri sunt aşteptaţi la unităţile de primiri urgenţe din spitalele mureşene, unde medicii sunt obişnuiţi de sărbători cu cazurile de intoxicaţii cu alcool şi tulburări digestive.
Raluca Creţ