Secretul Clujului
Publicat de Rotar Mirela, 14 iunie 2024, 11:00
Nimănui nu i-a trecut prin cap să cerceteze de ce sunt atât de scumpe garsonierele, apartamentele, chiriile în Cluj. Sunt mai scumpe chiar decât în București. Ce zic eu București, când le-ntrec pe cele din Budapesta!
Bine, se știa asta și până acum, dar era, cumva, secretul locului. Însă interese obscure au dus la o vendetă, și astfel a fost dezvăluit, abia acum, sub protecția anonimatului, secretul prețului uriaș al locuințelor. S-a aflat, de asemenea, de ce în interiorul tuturor blocurilor e plin de coji de castraveți. Pe preșuri, pe scări, în cabina liftului, pe tot palierul calci pe coji la orice pas.
Carevasăzică, când îți iei o locuință într-un bloc din Cluj, nu-i vorba de o simplă locuință. Îți iei un pachet întreg. Și asta pentru că apartamentele din Cluj vin însoțite de -atenție!- gândaci inteligenți. Acești gândaci, uriași (și inteligenți, repet !), au învățat să fenteze soluțiile chimice folosite odinioară pentru stârpirea speciei. Ei nu mai circulă pe țevile de la baie, pe conducte sau pe casa scării. La Cluj, ei urcă precum Spiderman pe exteriorul blocului până la etajul patru, uneori chiar și mai sus. În consecință, târâtoarele nu intră în contact cu substanțele ucigătoare, sunt curate și bio 100%, eligibile pentru a fi uscate, făcute făină și preparate după fantezia gospodinelor. Sau, de ce nu, gândacii pot fi prăjiți și consumați ca semințele de bostan, seara, la un meci de fotbal, cu berica lângă. Deci, voila, astfel se justifică prețul locuințelor: primești odată cu cheile și o masă bio pe zi.
Amatorii de „hrana viitorului” sunt dispuși să plătească pe gândacii bio care urcă singuri până la geamul bucătăriei chiar contravaloarea unui loc de parcare.
Mai sunt însă și ceilalți cetățeni, ăia din tabăra gătitului după rețetele tradiționale ale doamnei Sanda Marin. Pentru ei, gândacii n-au ce căuta într-o tocană, ci doar cel mult în insectar. Tot ei au descoperit întâmplător că aceste creaturi dezagreabile urăsc cojile de castravete. Deci, pentru a nu intra în conflict cu amatorii de gândac fript sau pane, locatarii ăștia au găsit în coaja de castravete o salvare. O împrăștie pe casa scării, o lasă acolo până mucegăiește, și-apoi o schimbă cu o tură proaspătă. Pe baza unui tabel respectat cu strășnicie, fiecare astfel de locatar face cu rândul de serviciu la castraveți. Cornișon, fabio, gândacul nu face diferența . Doar că nu-i plac și gata, îi evită, urcând pe pereții exteriori, până la geamul vânătorului de trufandale. Și astfel toată lumea e mulțumită.
Autor: Sidonia Buta
Ascultă Ne(știrea) zilei în fiecare vineri în „Bună dimineața, Transilvania!” după ora 9, sau, în reluare, în „Pulsul zilei” și „Sens Unic”, pe frecvențele 102,9 FM, 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro.