Seceta și criza Covid-19 au afectat serios agricultura românească
Publicat de Corina Muntean, 19 august 2020, 16:03
Clubul Fermierilor Români atrage atenția că în județele din sudul țării și mai ales în Tulcea, Galați, Brăila sau Buzău, seceta pedologică a afectat aproape în totalitate producțiile agricole. Acest fapt, coroborat cu criza sanitară pandemică pun o presiune enormă asupra capacității fermelor și a procesatorilor de a rezista blocajelor economice, scăderii consumului și întârzierii relansării economice.
Reprezentantul Clubului Fermierilor Români, Cezar Gheorghe, a precizat pentru Radio Târgu Mureș că mulți fermieri români pleacă anul acesta cu un grad foarte mare de îndatorare pe hectarele calamitate, iar instituțiile finanțatoare vor ezita să îi ajute:
Pierderile se cifrează la circa 2563 de lei la grâu, pe hectarul calamitat, reprezentând nivelul imputurilor plus al discounturilor care nu s-au mai acordat, plus costurile financiare ce vor reveni în cazul datoriilor neachitate, la care se vor adăuga costurile pentru înființarea noii culturi, pe același hectar. Deci avem un cumul de 5500-5700 de lei pe hectarul calamitat. Ar trebui instituite niște măsuri financiare de ajutor, încadrarea fermelor într-un program de redresare, stimularea creditorilor în sensul de capitalizare a încrederii financiare, subvenționarea dobânzilor și un program de informare guvernamental pentru a estima recoltele și impactul lor generator de venituri.
Clubul Fermierilor Români atrage atenția că în teritoriu sunt fermieri care pot intra în faliment. Unii vor să își vândă fermele pentru că nu-și mai pot achita arendele, iar alții nu mai doresc să ia pământ în arendă, din cauza incertitudinilor legate de secetă și de criza Covid.
În Mureș, criza sanitară și seceta pedologică nu au afectat grav agricultura din județ, existând un total de 90 de hectare calamitate, a explicat consilierul din cadrul Direcției Agricole Mureș, Silvia Jude:
Avem 15 hectare cu grâu de toamnă, la care sunt întocmite procese verbale de evaluare a pagubelor, într-un procent de 30 la sută. La sfeclă avem procese verbale pe 79 de hectare, în 5 localități. Mureșul nu e afectat, poate doar în anumite zone pe expoziții sudice culturile au înregistrat o mică scădere, dar asta a fost cam cu 10-15% din producție, mai mică decât anul trecut. Noi la Mureș estimăm să facem o producție 7000 de kg la hectar la porumb, nu 8000 ca anul trecut; și la floarea soarelui, culturile se prezintă bine la noi în județ.
Ieri, ministrul Adrian Oros s-a întâlnit cu reprezentanții unor asociaţii naționale din agricultură și au stabilit cuantumul defalcat pe tipul de cultură al despăgubirilor, sume care au fost comunicate Comisiei Europene.
Bugetul Ministerului Agriculturii a fost suplimentat la rectificarea bugetară cu 3,5 miliarde lei, bani din care vor fi compensate atât pierderile din cauza pandemiei, cât și cele înregistrate de sectorul zootehnic.
Ministerul Agriculturii a anunțat că luna viitoare va aloca 850 de milioane lei despăgubiri pentru efectele secetei, ceea ce asigură minimum 80% din cuantum, urmând ca restul să fie acordat fermierilor la rectificarea din octombrie.
Valeriu Russu