Seceta nu a afectat grav încă producțiile agricole din Harghita, Covasna și Mureș

Publicat de Corina Muntean, 4 mai 2018, 15:22 / actualizat: 4 mai 2018, 17:06
În județul Covasna cel mai afectate sunt culturile de primăvară, lucerna, sfecla de zahăr și rapița, seceta manifestându-se până la o adâncime de 10 cm în sol.
Directorul Direcției Agricole, Konczei Csaba, speră să plouă în cel mult 10 zile, altfel lucrurile pot deveni grave pentru toate producțiile agricole:
Această secetă, care se manifestă mai ales în profilul 0-10 cm a început să afecteze destul de grav mai ales culturile însămânțate în primăvară, respectiv lucerna, 1890 de hectare de sfeclă de zahăr și undeva la 85 de hectare de rapiță de primăvară; rapița e în floare, nu a crescut prea mult. Pomii stau bine deocamdată, nu avem nicio problemă, a fost o înflorire foarte bună. Grâul, respectiv culturile de toamnă încă arată bine. Dacă nu vine o ploaie zdravănă în cel mult 10 zile, atunci și culturile de toamnă încep să sufere.”
În județul Mureș, lucerna și trifoiul sunt afectate în întregime, dar și sfecla de zahăr poate avea mari probleme dacă nu plouă în următoarea perioadă.
Directorul Direcției Agricole Mureș, Ioan Rus apreciază că încă nu se poate vorbi de calamitate agricolă în județ, toată lumea așteptând să mvină precipitațiile:
Lucerna avem 813 hectare iar trifoiul 255, întreaga suprafață e afectată. Avem circa 3200 de hectare de sfeclă de zahăr afectate, dar acolo sperăm ca în următoarele 4-5 zile să beneficiem de precipitații și să nu vorbim de afectare. Rapița e și ea afectată, 5 până la 10 la sută. La cereale, grîu, orz, ar fi nevoie în termen de o săptămână de precipitații, acum la formarea bobului. La pomii fructiferi producția se prezintă foarte bine la ora actuală, pomii nu sunt încă afectați.”
În județul Harghita, ultima dată cât a plouat a fost în luna martie, dar după 1 aprilie s-a instalat seceta, lună în care au fost doar 15 litri pe mp.
Directorul Direcției Agricole, Torok Eugen, apreciază că la nicio cultură încă nu se înregistrază pagube însemnate:
În martie a plouat și au fost precipitații sub formă de zăpadă, de trei ori mai mult decât media multianuală, dar după 1 aprilie s-a instalat o secetă cumplită. Lucările s-au terminat în condiții bune și repede, dar mai puțin favorabil pentru culturile semănate în toamnă. Cartoful încă nu suferă, la restul culturilor răsărirea este puțin neuniformă, la orzoaică și la grîu de primăvară. De pagube însemnate nu putem deocamdată vorbi, dar dacă nu plouă în 10-20 de zile, atunci vor fi probleme.”
Specialiștii în agricultură apreciază că, deocamdată, zona de deal a Transilvaniei nu e afectat atât de drastic de secetă, precum zonele de șes și câmpie.
Producătorii agricoli și fermierii așteaptă să vină precipitații consistente în următoarele zile, altfel culturile vor întâmpina probleme serioase în dezvoltare.
Valeriu Russu