Seceta a afectat în Mureș soia, porumbul, floarea soarelui, tutunul, dar și hrana animalelor
Publicat de ebarabas, 24 august 2022, 12:12 / actualizat: 27 august 2022, 10:41
Doar o mică parte din aceste producții pot fi încadrate în culturi calamitate, în condițiile în care jud. Mureș nu e atât de lovit de secetă precum județele dinafara arcului carpatic.
Directorul executiv al Direcției Agricole Mureș, Ileana Gușatu arată că ploile din ultimele zile au refăcut parțial culturile, cu excepția tutunului:
Tutunul este cel mai afectat, încă nu vedem o îmbunătățire în urma ploilor. Soia s-a revigorat, avem o suprafață de 5240 de hectare, iar fermieii vor reuși să obțină o producție de 1200 de kg la hectar, minimul necesar pentru subvenția APIA. La floarea soarelui avem 9950 de hectare semănateși cea mai are parte nu este afectată de secetă. La porumb, în zona de câmpie în care precipitațiile au fost mai puține, 20 la sută din suprafața totală de 78.000 de hectare va fi calamitată.
Seceta pedologică va afecta, în Mureș, și fermele de creștere a animalelor apreciază președintele filialiei Mureș a Ligii Asociațiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Fazakas Miklos:
În zootehnie o să fie probleme, că nu sunt furaje suficiente. Lucerna și fânul s-au făcut cam un sfert din cantitatea de anul trecut. Crescătorii pot să compenseze cu paie și desigur porumb și alți nutrienți. În primul rând vorbim de prețurile la grâu și porumb, față de anul trecut și față de prețul cărnii și laptelui. Anul trecut a fost între 70 și 90 de bani kilogramul de grâu, iar anul acesta e 1,50-180 lei. Anul trecut a fost în jur de 90 de bani kilogramul de porumb, iar acum se vorbește de 2 lei kilogramul.
Reprezentanul LAPAR acuză ministerul de resort că nu crează politici publice de criză, de asigurare multiauală a producțiilor și de întrajutorare a fermierior din diverse zone din țară.
Valeriu Russu